
Tort chałwowy z wiśniami
- jajka: 8 szt.
- cukier puder: 440 g
- mąka: 90 g
- kakao: 60 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- masło: 410 g
- bułka tarta: 10 g
- kawa rozpuszczalna: 45 ml
- woda: 300 ml
- chałwa: 400 g
- konfitura wiśniowa: 1 słoik
- wiśnie z kompotu: 200 g
- gorzka czekolada: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Jajka z cukrem ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i biała, przez ok. 10 min. Mąkę mieszamy z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Połowę ciasta przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 26 cm. Pieczemy 30–35 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy (ok. 20 min), a następnie wyjmujemy biszkopt z formy.
krok 2
Pieczemy drugi biszkopt. Na krem: masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy chałwę, dalej miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę.
krok 3
Każdy biszkopt przecinamy na 2 placki (okruszki pozostawiamy do obsypania boków tortu). Na dno tortownicy kładziemy placek, nasączamy go jedną czwartą ilości kawy i rozsmarowujemy jedną czwartą masy chałwowej.
krok 4
Wykładamy 1/3 masy wiśniowej. Kładziemy drugi placek i powtarzamy czynności, ostatni blat nasączamy resztą kawy i smarujemy ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypujemy okruszkami z biszkoptu, wierzch dekorujemy startą czekoladą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

