z trzema pastami.Polecam
Składniki:
Pasta nr.1
--------------
40 dag.pieczarek
30 dag. szynki konserwowej
1 średnia cebula
1 łyżeczka masła
1 mały słoik majonezu Winiary
Pasta nr.2
--------------
2 serki" Bieluch" naturalne
100g. chudego serka twarogowego
1 średni ogórek zielony
3 łyżki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Pasta nr.3
-------------
300g.serka topionego
3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
3 jajka ugotowane na twardo
100ml. śmietany 30%
...
3 chleby tostowe pszenne
6 ogórków konserwowych
1 op.kiełek lucerny
wędlina,jaja ugotowane na twardo,rzodkiewka,ser żółty ,cebulka zielona do dekoracji wg.uznania
sól,pieprz do smaku
Kroki przygotowania:
Pasta nr.1
-------------
Pieczarki ,cebule kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle ,studzimy.Szynke konserwową kroimy w cieniutkie paseczki.Składniki łączymy majonezem ,doprawiamy do smaku.Dokładnie mieszamy,odstawiamy do lodówki.
Pasta nr.2
--------------
Ogórek obieramy,kroimy wzdłuż na pół,usuwamy pestki trzemy na tarce o drobnych oczkach..Składniki pasty mieszamy dokładnie w miseczce,doprawiamy do smaku odstawiamy do lodówki.
Pasta nr.3
-------------
Jajka drobno kroimy w kosteczkę,mieszamy z resztą składników,doprawiamy do smaku.Odstawiamy do lodówki.
Z chleba tostowego odkrawamy skórki.Skórki kroimy w kostkę przekładamy na blachę,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C.Pieczemy na rumiano.Wyjmujemy,studzimy.
Chleb układamy na tacy 4 kromki długości,3 kromki szerokości Wierzch smarujemy pierwszą pastą.Na górę kładziemy ogórki konserwowe pokrojone w cienkie plasterki.Na ogórki kładziemy drugą warstwę pieczywa,smarujemy drugą pastą,posypujemy kiełkami lucerny.Kładziemy trzecią warstwę pieczywa smarujemy ostatnią pastą.Boki tortu smarujemy cienką warstwą majonezu.Wierzch dekorujemy wg.uznania.Boki obsypujemy przygotowanymi wcześniej grzankami.Tort wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.Smacznego.
...
Ważne jest aby kromki układać jak "cegiełki"nie bezpośrednio jedna kromka na drugą.
1 z 1

tort_chlebowy
Tort chlebowy
Porady:
Zobacz też: jak wybrać chlebak i prawidłowo przechowywać pieczywo


