
Tort czekoladowy z truskawkami
- gorzka czekolada: 190 g
- mleko: 100 ml
- masło: 155 g
- cukier: 190 g
- jajka: 3 szt.
- jogurt naturalny: 100 g
- mąka pszenna: 200 g
- soda oczyszczona: 4 g
- kakao: 40 g
- woda: 125 ml
- likier pomarańczowy: 30 ml
- truskawki: 350 g
- skrobia ziemniaczana: 20 g
- mascarpone: 250 g
- śmietana 30%: 240 g
- cukier puder: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: masło i jogurt wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy do miski. 150 g czekolady dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do rondelka. Dodajemy 100 ml mleka i całość podgrzewamy, aż powstanie płynna, jednolita masa. Zdejmujemy garnek z ognia.
krok 2
Ciasto: 140 g masła i 140 g cukru przenosimy do dużej miski. Miksujemy składniki do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając mieszania, dodajemy stopniowo żółtka, jogurt oraz ostudzoną czekoladę. Na końcu wsypujemy wcześniej przygotowaną mieszankę z mąką. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy je z masą czekoladową. Surowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia.
krok 3
Truskawki: myjemy je, osuszamy oraz usuwamy z nich szypułki. 300 g owoców przekładamy do rondelka, wsypujemy 20 g cukru. Całość blendujemy. Połowę powstałego musu przenosimy do oddzielnej miski i łączymy go ze skrobią. Drugą część truskawkowego puree doprowadzamy do wrzenia – gdy zacznie się gotować, łączymy go z pozostałą ilością rozdrobnionych owoców. Całość podgrzewamy jeszcze ok. 1-2 minuty, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Krem: mascarpone ubijamy ze śmietanką oraz cukrem pudrem do momentu, aż uzyskamy gęsty, sztywny krem.
krok 5
Poncz: 125 ml wody wlewamy do małego naczynia. Dodajemy likier i 30 g cukru. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
krok 6
Przekładanie: ciasto kroimy na trzy równe części. Pierwszy blat umieszczamy na paterze, nasączamy go ponczem. Smarujemy kremem mascarpone, a na jego środku wykładamy również mus truskawkowy. Czynności powtarzamy dla drugiego blatu. Na końcu całość pokrywamy z zewnątrz bardzo cienką warstwą kremu. Tort schładzamy przez ok. 8 godzin w lodówce.
krok 7
Wykańczanie: 40 g czekolady dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, które ustawiamy nad gotującym się garnkiem. Dodajemy 15 g masła i 40 g śmietany. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, do uzyskania płynnej polewy. Odstawiamy ją do lekkiego ostudzenia. Tort czekoladowy z truskawkami wyjmujemy z lodówki, oblewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy pozostałymi owocami.

