Reklama

Przepisy kuchni rumuńskiej - Tort de lamaie – ciasto cytrynowe

Składniki:

tłuszcz do formy
2 jajka
4 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
100 ml jogurtu naturalnego
skórka starta z 2 cytryn
sok z 1/2 cytryny
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki skórki z cytryny do dekoracji
SYROP:
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki płynnego miodu
kawałek kory cynamonu

Kroki przygotowania:

Płaską formę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodając stopniowo żółtka, jogurt, skórkę oraz sok wyciśnięty z cytryny, ubijać, aż masa nabierze jednolitej konsystencji.
Z białek ubić niezbyt sztywną pianę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajeczno-jogurtowej, delikatnie wymieszać i połączyć z pianą z białek.
Masę przełożyć do formy, piec ok. 25 min w temp.190°C, aż ciasto stężeje i przyrumieni się. Upieczone wyjąć z formy, usunąć papier.
Syrop: do małego rondla wlać sok z cytryny, miód oraz 3 łyżki wody, włożyć korę cynamonu. Podgrzewać, mieszając, aż płyn zacznie wrzeć. Gotować, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia, usunąć cynamon i polać syropem ciasto, posypać je strużkami skórki cytrynowej. Odstawić, aby całkowicie ostygło. Pokroić na 16 porcji.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama