
Tort dla mamy
- mąka tortowa: 190 g
- proszek do pieczenia: 7 g
- jajka: 5 szt.
- cukier drobny: 170 g
- cukier waniliowy: 7 g
- olej: 50 ml
- maliny: 300 g
- śmietana 36%: 500 ml
- mascarpone: 250 g
- cukier puder: 40 g
- herbata: 100 ml
- masło: 400 g
- mleko skondensowane: 400 g
- barwnik spożywczy: 1 ml
- posypki do ciast: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Biszkopt na tort dla mamy: mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je w osobnej misce. Zmniejszamy obroty miksera. Stopniowo dodajemy cukier drobny i waniliowy, żółtka oraz olej. Wyłączamy mikser, dodajemy mąkę z proszkiem i ostrożnie mieszamy przy pomocy szpatułki do ciasta.
krok 2
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 170°C, tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 3
Pieczenie: ciasto na biszkopt przelewamy na tortownicę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt odwracamy do góry dnem, aby najwyższe piętro miało idealnie płaską powierzchnię.
krok 4
Maliny: delikatnie płuczemy pod bieżącą wodę i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.
krok 5
Krem mascarpone z malinami: schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, łyżka po łyżce dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Odstawiamy mikser i mieszamy ze świeżymi malinami.
krok 6
Poncz: zaparzamy herbatę owocową i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 7
Przekładanie tortu: biszkopt kroimy na 3 równe blaty i wszystkie nasączamy ponczem. Na spód ciasta nakładamy połowę kremu z malinami, przykrywamy drugim blatem, nakładamy drugą połowę kremu, a na wierzch – trzeci blat. Przełożone ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy krem maślany do tynkowania.
krok 8
Krem do tynkowania: miękkie masło ucieramy mikserem na puszysty krem, stopniowo dodajemy mleko skondensowane i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego. Wyjmujemy tort z lodówki i nakładamy różowy tynk przy pomocy rękawa cukierniczego. Na koniec wierzch i boki wygładzamy nożem.
krok 9
Dekoracja: tort dla mamy ozdabiamy posypką cukrową w kształcie perełek i świeżymi różami.

