Wspaniały, wykwintny deser na różne okazje
Wiecej na http://ninagotuje.blogspot.com/
Składniki:
BISZKOPT
5 jaj
0,75 szkl. mąki ziemniaczanej
0,75 szkl. mąki tortowej
0,5 szkl. cukru
proszek do pieczenia
1 łyżka octu
KREM
2 budynie waniliowe
2 szklanki. mleka
1 szklanki cukru
4 żółtka
2 kostki masła
250 g orzechów włoskich łuskanych
250 g rodzynek
1 gorzka czekolada
0,75 szklanki wywaru z kawy
0,5 szklanki wódki białej
Kroki przygotowania:
BISZKOPT
1. Ubijamy białka razem z cukrem na gęstą pianę.
2. Po dokładnym ubiciu dodajemy pojedynczo po jednym żółtku cały czas mieszając.
3. Kiedy już uzyskamy jednolitą masę dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej mieszamy.
4. Pod koniec dodajemy ocet.
5. Całość bardzo dokładnie mieszamy do połączenia się składników a gotowe ciasto wylewamy na natłuszczoną formę.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni Celsjusza na ok. 45-50 min.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
KREM
W czasie pieczenie ciasta przystępujemy do wykonania kremu.
1. Gotujemy gęsty budyń na mleku dodając 0,75 szkl cukru.
2. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
3. Żółtka ucieramy z 0,25 szklanki cukru na gładką masę.
4. W osobnym naczyniu ucieramy do białości masło.
5. Do utartego masła dodajemy powoli, cały czas mieszając, ostudzony budyń, utarte żółtka i alkohol.
6. Gotowy krem dzielimy na 2 połowy.
7. Do pierwszej części dodajemy bakalie (pozostawić trochę do dekoracji) i drobno pokrojoną czekoladę.
8.Upieczony wcześniej biszkopt dzielimy na dwie części i skrapiamy obficie ponczem z kawy.
9. Na pierwszy biszkopt wykładamy krem z bakaliami.
10. Przekładamy drugim biszkoptem.
11. Wierzch drugiego biszkopta smarujemy równo pozostałym kremem.
12. Całość posypujemy resztą bakalii i utartej czekolady.
Smacznego!!!
Budyń można ugotować przed przystąpieniem do kręcenia ciasta. Będzie miał czas, by ostygnąć.
Wiecej na http://ninagotuje.blogspot.com/


