Reklama

Tort owocowy to propozycja, która sprawdzi się na rodzinnej uroczystości. Warstwy tortu z pomarańczowym kremem, jeżynami i listkami bazylii kuszą ferią smaków.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę o śr. 20 cm wykładamy pergaminem. Z białek i cukru (50 g) ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z miodem, sokiem pomarańczowym (30 ml) i likierem pomarańczowym, dodajemy pianę.

  • krok 2

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i skórką pomarańczową, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Przekładamy ciasto do formy, pieczemy 35 min.

  • krok 3

    Na krem: żelatynę zalewamy ciepłą wodą, gdy napęcznieje, mieszamy ją ze skrobią kukurydzianą i sokiem pomarańczowym (500 ml). 70 g cukru ubijamy z żółtkami w kąpieli wodnej na pulchną masę, łączymy z mieszaniną żelatynowo-pomarańczową.

  • krok 4

    Śmietanę ubijamy, mieszamy z masą jajeczną i posiekaną połową bazylii. Biszkopt przecinamy na dwie części. Na dolnej rozsmarowujemy trochę kremu, układamy jeżyny, przykrywamy kremem i drugim blatem ciasta. Cały tort smarujemy kremem, wstawiamy do lodówki.

  • krok 5

    Przed podaniem na wierzchu układamy jeżyny. Białko lekko ubijamy, zanurzamy w nim pozostałe liście bazylii i obsypujemy je pozostałym cukrem, gdy zastygną, dekorujemy nimi boki i górną krawędź tortu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady:

Zobacz też: tort maślano-rozmarynowy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama