
Tort kanapkowy z pastą szynkowo-serową i ziołową
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- chleb: 1 szt.
- szynka konserwowa: 250 g
- masło: 80 g
- ser żółty: 150 g
- bulion warzywny: 125 ml
- serek śmietankowy: 200 g
- natka pietruszki: 3 gałązki
- majonez: 20 g
- korniszony: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Bochenek chleba: przecinamy w poprzek na trzy pajdy, nasączamy bulionem i odkładamy.
krok 2
Pasta szynkowa: miksujemy starty ser żółty z szynką i majonezem.
krok 3
Pasta ziołowa: ucieramy serek śmietankowy z masłem, a następnie mieszamy z posiekaną natką i korniszonami.
krok 4
Tort kanapkowy: na jeden plaster chleba nakładamy pastę szynkową, przykrywamy drugim plastrem, który smarujemy pastą ziołową. Przykrywamy trzecim plastrem. Dociskamy, smarujemy po całości serkiem śmietankowym.
krok 5
Dekoracja: ozdabiamy dodatkami takimi jak fantazyjnie udrapowana szynka i plastry rzodkiewki. Dokoła przylepiamy dymki (najlepiej przecięte wzdłuż na pół). Za długie szczypiory trochę przycinamy i wykorzystujemy do dodatkowej dekoracji.


