Reklama

Przepis na kanapki - Tort kanapkowy. Zaimponuj gosciom na przyjęciu.

Składniki:

PASTA Z KURCZAKIEM:
1/2 szklanki serka śmietankowego
1/2 szklanki majonezu
1/4 szklanki posiekanej dymki
łyżka soku z cytryny
łyżka maku
2 i 1/2 szklanki drobno pokrojonej upieczonej piersi kurczaka
1/3 szklanki rozdrobnionych uprażonych orzechów włoskich
sól
pieprz
PASTA JAJECZNA:
8 jajek na twardo
2/3 szklanki majonezu
1/3 szklanki posiekanych zielonych oliwek
3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
sól
pieprz
PASTA ZIOŁOWA:
szklanka liści bazylii
2/3 szklanki liści natki pietruszki
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki oliwy
45 dag serka śmietankowego
2–3 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
po paczce jasnego i ciemnego chleba tostowego

Kroki przygotowania:

Przepisy na kanapki - Tort kanapkowy
PASTA Z KURCZAKIEM: mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy i schładzamy.
PASTA JAJECZNA: jajka ścieramy na tarce, mieszamy z majonezem, oliwkami, cebulą i przyprawiamy. Wstawiamy do lodówki.
PASTA ZIOŁOWA: bazylię, natkę, czosnek i oliwę miksujemy. Dodajemy serek i mieszamy, wlewając śmietanę. Przyprawiamy.
Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy folią spożywczą tak, żeby jej brzegi wystawały na zewnątrz. Z kromek odkrawamy skórkę i kroimy w 2,5 - cm paski. Dno i ścianki tor townicy wykładamy na przemian paskami jasnego i ciemnego chleba. Rozprowadzamy pastę z kurczakiem i przykrywamy pieczywem.
Rozprowadzamy pastę jajeczną i znów przykrywamy kromeczkami. Na wierzch nakładamy 2/3 pasty ziołowej. Zawijamy wystające brzegi folii ku górze, osłaniając cały tort i wstawiamy na 3 godz. do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy z formy, zdejmujemy folię i dekorujemy pozostałą pastą ziołową. Kroimy jak tort.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama