
Tort kawowy
- jajka: 6 szt.
- sól: 1 szczypta
- cukier: 220 g
- orzechy włoskie: 260 g
- śmietana 30%: 500 ml
- cukier puder: 45 g
- kawa rozpuszczalna: 45 g
- mascarpone: 500 g
- kawa mielona: 125 ml
- brandy: 20 ml
- miód: 3 łyżki stołowe
- masło: 45 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal260
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: jeśli używamy całych orzechów, mielimy najpierw 110 g. Białka oddzielamy od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier (220 g). Dodajemy żółtka i 170 g mąki tortowej wymieszanej z mielonymi orzechami.
krok 2
Pieczenie: spód tortownicy (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę na ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C. Pieczemy 40–45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy, kroimy na 3 blaty za pomocą struny lub obręczy.
krok 3
Krem mascarpone: mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 40 g cukru, cukier puder i cappuccino w proszku. Dodajemy mascarpone, chwilę miksujemy do połączenia składników – na niskich obrotach.
krok 4
Orzechy: na patelni lekko podprażamy połówki orzechów. Dodajemy masło oraz miód. Mieszając do połączenia składników. Studzimy.
krok 5
Składanie tortu kawowego: zaparzoną kawę, cukier (1 łyżka) i brandy mieszamy. Blaty nasączamy tak przygotowanym ponczem, przekładamy 1/2 kremu. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch. Dekorujemy polewą czekoladową, dodajemy orzechy. Przed podaniem tort kawowy chłodzimy minimum 2 godziny.

