
Tort keto w kubku
- ksylitol: 28 g
- masło: 12 g
- masło orzechowe: 20 g
- mleko migdałowe: 30 ml
- jajka: 80 g
- migdały: 45 g
- kakao: 16 g
- jogurt grecki: 20 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:683
- tłuszcz:51 g
- tłuszcz nasycony:14 g
- węglowodany:30 g
- cukry:3 g
- błonnik:3 g
- białko:24 g
Sposób przygotowania
krok 1
W kubku: wymieszaj masło, mleko i masło orzechowe. Możesz je także zmiksować na gładką masę w garnuszku, a potem przelać do kubka, który nadaje się do podgrzania w mikrofali. Następnie wstaw naczynie z orzechową masą do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj w niej przez 10 sekund. Wyjmij, dodaj jajko, kakao, ksylitol i zmielone migdały. Ponownie wymieszaj.
krok 2
Pieczenie w w mikrofali: ponownie umieszczamy kubek na środku kuchenki mikrofalowej. Nastawiamy na moc 750 W i włączamy na 30 sekund, robimy przerwę i znów włączamy na 30 sekund. Ponownie przerwa i ostatnie 30 sekund, żeby dopiec ciasto. Po wyjęciu powinno mieć ono lekko lepką konsystencję. Nie jemy go od razu, lecz dajemy mu odpocząć przez 2 minuty. Wtedy trochę stwardnieje.
krok 3
Podanie: na wierzch czekoladowego deseru keto kładziemy masło orzechowe, jogurt grecki lub obsypujemy je wiórkami kokosowymi.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

