Reklama

Tort keto w kubku to marzenie wszystkich miłośników słodyczy. Jest prosty w wykonaniu, a przy tym niezwykle smakowity. Połączenie kakao, masła orzechowego i mielonych migdałów zachwyca od pierwszego kęsa, tak bardzo, że nie potrafimy oderwać się od tego deseru. Tort keto w kubku jest przyjemnym urozmaiceniem dość radykalnej diety ketogenicznej.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal683
  • tłuszcz51g
  • tłuszcz nasycony14g
  • węglowodany30g
  • cukry3g
  • błonnik3g
  • białko24g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    W kubku: wymieszaj masło, mleko i masło orzechowe. Możesz je także zmiksować na gładką masę w garnuszku, a potem przelać do kubka, który nadaje się do podgrzania w mikrofali. Następnie wstaw naczynie z orzechową masą do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj w niej przez 10 sekund. Wyjmij, dodaj jajko, kakao, ksylitol i zmielone migdały. Ponownie wymieszaj.

  • krok 2

    Pieczenie w w mikrofali: ponownie umieszczamy kubek na środku kuchenki mikrofalowej. Nastawiamy na moc 750 W i włączamy na 30 sekund, robimy przerwę i znów włączamy na 30 sekund. Ponownie przerwa i ostatnie 30 sekund, żeby dopiec ciasto. Po wyjęciu powinno mieć ono lekko lepką konsystencję. Nie jemy go od razu, lecz dajemy mu odpocząć przez 2 minuty. Wtedy trochę stwardnieje.

  • krok 3

    Podanie: na wierzch czekoladowego deseru keto kładziemy masło orzechowe, jogurt grecki lub obsypujemy je wiórkami kokosowymi.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama