
Tort keto waniliowy
- jajka: 240 g
- olej kokosowy: 10 g
- mąka migdałowa: 160 g
- ksylitol: 65 g
- soda oczyszczona: 15 g
- ocet jabłkowy: 5 ml
- proszek do pieczenia: 5 g
- jogurt grecki: 570 g
- ekstrakt waniliowy: 10 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal271
- tłuszcz20g
- tłuszcz nasycony6g
- węglowodany11g
- cukry3g
- błonnik1g
- białko11g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: na 2 godziny przed wykonaniem ciasta (nie wliczamy tego do czasu robienia tortu) wyjmujemy z lodówki jogurt i wylewamy go na gazę, która jest nałożona na miskę. W ten sposób odcedzamy jogurt. Kiedy zostanie sama gęsta masa, miksujemy ją z ekstraktem z wanilii oraz ksylitolem. Chowamy do lodówki.
krok 2
Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Włączamy termoobieg. Maczamy arkusz pergaminu w wodzie, następnie zginamy go i wyżymamy. Używamy go do wyłożenia tortownicy o średnicy 22 cm.
krok 3
Białka: w niewielkim, wysokim garnku miksujemy je na sztywną pianę.
krok 4
Łączenie składników: w osobnej misce mieszamy ze sobą jogurt, żółtka, olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Dosypujemy do tego mąkę migdałową, ksylitol, mąkę słonecznikową, sodę oczyszczoną i ocet jabłkowy. Delikatnie mieszamy białka i proszek do pieczenia w mieszance.
krok 5
Pieczenie: wlewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i trzymamy kolejne 15 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wbita w środek wychodzi nieco lepka, ale ciasto nie przylega do niej. Obserwujemy wypiek przez ostatnie kilka minut, ponieważ może nagle zbrązowieć.
krok 6
Podanie: wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, zostawiamy w formie, potem kładziemy delikatnie na półmisku. Wierzch smarujemy lukrem. Tort keto waniliowy zachowuje świeżość do trzech dni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com

