
Tort kotek
- jajka: 4 szt.
- mąka pszenna: 0.5 szklanki
- mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
- cukier: 8 łyżek stołowych
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- galaretka malinowa: 2 szt.
- woda: 2.5 szklanki
- sok z cytryny: 0.5 szklanki
- śmietana 30%: 400 ml
- gorzka czekolada: 2 szt.
- czekolada mleczna: 1 szt.
- biała czekolada: 1 szt.
- mleko: 1 szklanka
Sposób przygotowania
krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier. Potem do masy dorzucamy żółtka, mieszamy do połączenia. Na koniec powoli wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, by masa nie opadła. Gotową masę przelewamy do tortownicy lub formy w kształcie kota i pieczemy około 30 minut w 180 st. C.

krok 2
Biszkopt dzielimy na trzy części. Jeśli nie piekliśmy go w formie w kształcie kota to moment, w którym możemy wyciąć z niego odpowiedni kształt, czyli zaznaczyć uszy i futerko po bokach – to dość proste, potrzebujecie tylko ostrego noża. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do stężenia. Śmietanę miksujemy na sztywno. Do tężejącej galaretki dodajemy połowę ubitej śmietany i miksujemy.

krok 3
Wykładamy na biszkopt nasączony połową szklanki wody z sokiem z cytryny, przykrywamy następnym biszkoptem. Postępujemy tak samo z drugą galaretką. Przykrywamy trzecim biszkoptem. W niedużym rondlu roztapiamy czekoladę gorzką i mleczną z 2/3 szklanki mleka. Kiedy wystygnie smarujemy całego kota i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Białą czekoladę rozpuszczamy z 1/3 szklanki mleka, po ostygnięciu i zgęstnieniu ozdabiamy tort.


