
Tort lodowy
- masło: 75 g
- jajka: 4 szt.
- cukier drobny: 100 g
- mąka tortowa: 110 g
- mąka ziemniaczana: 20 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- kakao: 40 g
- cytryna: 1 szt.
- cukier puder: 30 g
- śmietana 30%: 600 ml
- mascarpone: 500 g
- czekolada deserowa: 100 g
- czekolada mleczna: 200 g
- truskawki: 250 g
- cukier: 120 g
- maliny: 50 g
- borówki amerykańskie: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, przygotowujemy tortownicę o średnicy 22 cm – wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W rondelku roztapiamy 60 g masła na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Biszkopt: jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodajemy drobny cukier. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy je z proszkiem do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dodajemy do ubitych jajek, a na koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ostrożnie łączymy całość w masę o lekkiej i spójnej konsystencji.
krok 3
Pieczenie: ciasto przelewamy na przygotowaną tortownicę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Gotowy biszkopt, wyjmujemy z piekarnika, a gdy ostygnie – przekładamy z blachy na kratkę. Kroimy na dwa równe blaty. Jeden umieszczamy z powrotem w tortownicy.
krok 4
Poncz: sok z połówki cytryny mieszamy z wodą (100 ml) i cukrem pudrem. Gotowym ponczem nasączamy obydwa blaty.
krok 5
Baza mascarpone do kremów: w wysokim naczyniu ubijamy 100 ml dobrze schłodzonej śmietanki. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gęsty krem. Bazę dzielimy na dwie równe części i odkładamy do schłodzenia do lodówki.
krok 6
Ganache na masę czekoladową: w kąpieli wodnej roztapiamy 50 g deserowej i 100 g mlecznej czekolady. Dodajemy 100 ml śmietanki i mieszamy do uzyskania spójnej i gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 7
Czekoladowa masa lodowa: do przestudzonej czekolady dodajemy połowę bazy mascarpone. Całość mieszamy łyżką i nakładamy na pierwszy blat do tortu lodowego (ten umieszczony w tortownicy). Przykrywamy drugim blatem i wstawiamy do zamrażarki na 30 min.
krok 8
Masa truskawkowa: owoce myjemy i wycinamy z nich szypułki (zostawiamy 2–3 truskawki do dekoracji). W wysokim naczyniu blendujemy truskawki z cukrem (120 g) i sokiem z drugiej połówki cytryny. Dodajemy do drugiej połowy bazy mascarpone. Całość mieszamy.
krok 9
Nakładanie kremu truskawkowego: wyjmujemy tort z zamrażarki. Na wierzch nakładamy krem truskawkowy i ponownie wstawiamy do zamrażalnika – tym razem na 3 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu mrożenia tortu).
krok 10
Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy kolejną porcję czekolady – 50 g czekolady deserowej i 100 g mlecznej. Dodajemy 15 g miękkiego masła i 400 ml śmietanki. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.
krok 11
Dekoracja: po 3 godz. mrożenia wyjmujemy tort lodowy z tortownicy i polewamy schłodzoną polewą czekoladową. Ozdabiamy świeżymi owocami – truskawkami, malinami i borówkami. Wkładamy do lodówki na min. 30 min.

