
Tort makowy
- jajka: 5 szt.
- cukier: 175 g
- skórka pomarańczowa: 1 łyżka stołowa
- migdały: 100 g
- mąka pszenna: 120 g
- mąka ziemniaczana: 50 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- mak: 200 g
- masło: 30 g
- bułka tarta: 20 g
- dżem owocowy: 1 słoik
- woda: 0.5 szklanki
- rum: 3 łyżki stołowe
- śmietana 30%: 250 ml
- biała czekolada: 300 g
- cukier puder: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Pierwszym krokiem przygotowując blaty na tort makowy jest zmielenie migdałów, można je przed tym lekko podprażyć, aby dodać im smaku. Można też kupić od razu zmielone orzechy. Następnie należy oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem (150 g) na sztywną pianę i kolejno dodajemy żółtka. Do jajek dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i 2 łyżki mielonych migdałów. Obie mąki łączymy, dodajemy mak i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Ciasto na tort makowy przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy na 45 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.

iStock krok 2
Upieczony placek makowy przecinamy na 3 blaty. Dzięki nasączeniu ich ponczem uzyskamy wyrazisty w smaku i wilgotny tort makowy – przepis na poncz jest bardzo prosty. Wystarczy zimną, przegotowaną wodę dokładnie wymieszać z 2 łyżkami cukru (24 g) i 3 łyżkami rumu.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dwie łyżki czekolady rozlewamy na gładkiej powierzchni, a gdy zastygnie, nożem zeskrobujemy dość grube wiórki. Tak przygotowana dekoracja ozdobi później tort makowy.
iStock krok 3
Przepis na tort makowy jest również przepisem na pyszny krem z białej czekolady. Do tego zostanie wykorzystana wcześniej roztopiona i lekko przestudzona (ale nie zastygnięta) biała czekolada. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z łyżeczką cukru pudru na sztywno. Śmietanę łączymy z resztą rozpuszczonej czekolady i delikatnie mieszamy dużymi ruchami.
Dolny blat ciasta smarujemy dżemem i rozprowadzamy na nim 1/3 kremu. Na wierzch kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności. W ten sposób powstaje piętrowy tort makowy. Przepis zaleca posmarowanie resztą kremu wierzchu i boków ciasta. Na samym końcu torcik makowy przyozdabiamy wcześniej przygotowanymi wiórami z czekolady.

iStock

