
Tort maślano-rozmarynowy
- mąka: 500 g
- proszek do pieczenia: 15 g
- soda oczyszczona: 5 g
- sól: 2 g
- masło: 440 g
- cukier: 280 g
- jajka: 3 szt.
- śmietana 18%: 90 ml
- mleko: 185 ml
- sok z cytryny: 75 ml
- skórka z cytryny: 1 szt.
- rozmaryn: 4 gałązki
- cukier puder: 350 g
- sól morska: 10 g
- krem cytrynowy: 60 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę (16 cm) wykładamy pergaminem.
krok 2
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło (170 g) ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i śmietanę, dalej ucierając.
krok 3
Do masy jajecznej dosypujemy mąkę na przemian z mlekiem (170 ml), sokiem i skórką cytrynową. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy 35 min. Pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Na krem: umyty rozmaryn osuszamy, igły miksujemy przez 10 min z masłem (270 g), po czym mieszamy z cukrem pudrem, solą morską i mlekiem (15 ml).
krok 5
Ciasto rozcinamy na trzy blaty. Każdy smarujemy kremem maślano-rozmarynowym. Resztę kremu mieszamy z lemon curd i smarujemy wierzch i boki tortu. Wierzch dekorujemy bujnie rozmarynem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

