Reklama

Tort z dodatkiem ziół? Jak najbardziej! Maślano-rozmarynowy krem w torcie i dodatek rozmarynu tworzą pyszne połączenie na specjalną okazję.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę (16 cm) wykładamy pergaminem.

  • krok 2

    Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło (170 g) ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i śmietanę, dalej ucierając.

  • krok 3

    Do masy jajecznej dosypujemy mąkę na przemian z mlekiem (170 ml), sokiem i skórką cytrynową. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy 35 min. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • krok 4

    Na krem: umyty rozmaryn osuszamy, igły miksujemy przez 10 min z masłem (270 g), po czym mieszamy z cukrem pudrem, solą morską i mlekiem (15 ml).

  • krok 5

    Ciasto rozcinamy na trzy blaty. Każdy smarujemy kremem maślano-rozmarynowym. Resztę kremu mieszamy z lemon curd i smarujemy wierzch i boki tortu. Wierzch dekorujemy bujnie rozmarynem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama