Reklama

Oryginalny tort, zachwyci smakiem.

Składniki:

BISZKOPT(na okrągłą formę):
4 jajka
125 gr. cukru
125 gr. mąki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
KREM:
3 śmietanki 30% (po 150 gr.)
3 duże batoniki czekoladowe (typu Prince Polo)
15 cukierków Michałków
3 zagęszczacze do śmietany (śmietan fix)

Kroki przygotowania:

Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z szczyptą soli. Dodać cukier, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, resztę ubijać ręcznie. Dodawać po jednym żółtku i znowu wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać i dodawać po trochu do masy. Mieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i wyciąć kółko z gazety i położyć je do natłuszczonej blachy. Wlać ciasto i piec w nagrzanym do 150stC ok. 35 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Odłożyć ok. 5 Michałków, resztę wraz z batonikami pokruszyć do miski. Śmietanki ubić i dodać zagęszczacze do śmietanki. Do ubitej śmietany dodać pokruszone słodycze i wszystko ze sobą dobrze wymieszać. Krem położyć na biszkopt. Udekorować pozostałymi Michałkami. Tort włożyć na ok. 2-3 godzin do lodówki.

Reklama

Porady:

Zobacz także przepis na klasyczny tort śmietankowy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama