
Tort miętowy z ganache
- mąka: 250 g
- sól: 6 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- masło: 520 g
- cukier: 340 g
- jajka: 2 szt.
- żółtko: 1 szt.
- ekstrakt waniliowy: 10 g
- ciastka czekoladowe: 80 g
- mleko: 240 ml
- białko jaja: 4 szt.
- syrop miętowy: 40 ml
- zielony barwnik: 1 szt.
- gorzka czekolada: 80 g
- śmietanka: 50 ml
- maliny: 50 g
- świeża mięta: 15 liści
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Trzy tortownice o śr. 16 cm wykładamy pergaminem.
krok 2
Mąkę mieszamy z solą (3 g) i proszkiem do pieczenia. Masło (170 g) ucieramy z cukrem (340 g) na krem, dodajemy jajka i żółtko wymieszane z ekstraktem waniliowym w proszku (7 g). Dodajemy mieszaninę mąki na przemian z mlekiem.
krok 3
Na koniec dodajemy pokruszone ciastka (50 g - reszta do dekoracji). Delikatnie łączymy, równomiernie przekładamy do trzech tortownic. Pieczemy 25 min.
krok 4
Na krem: białka ze szczyptą soli ubijamy (ok. 8 min) z cukrem w kąpieli wodnej, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta piana.
krok 5
Masło w kawałkach ubijamy z wanilią, syropem miętowym i barwnikiem spożywczym, szybko łączymy z pianą.
krok 6
Do dekoracji: dwie trzecie kremu posypujemy pokruszonymi ciastkami, delikatnie mieszamy.
krok 7
Blaty ciasta smarujemy kremem i składamy. Wierzch i brzegi tortu także pokrywamy kremem. Wstawiamy do lodówki minimum na 1 godz.
krok 8
Połamaną czekoladę roztapiamy w gorącej śmietance, aż powstanie gęsty czekoladowy krem, mieszamy go z syropem.
krok 9
Lekko przestudzonym ganache polewamy wierzch tortu, tak aby swobodnie spłynął na boki, nie pokrywając go całkowicie.
krok 10
Gdy polewa ganache zastygnie, pozostały krem miętowy wyciskamy z rękawa cukierniczego w dekoracyjne różyczki. Na ich szczycie umieszczamy świeże maliny.

