Reklama

Zielony tort dla fanów połączenia mięta-czekolada.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Trzy tortownice o śr. 16 cm wykładamy pergaminem.

  • krok 2

    Mąkę mieszamy z solą (3 g) i proszkiem do pieczenia. Masło (170 g) ucieramy z cukrem (340 g) na krem, dodajemy jajka i żółtko wymieszane z ekstraktem waniliowym w proszku (7 g). Dodajemy mieszaninę mąki na przemian z mlekiem.

  • krok 3

    Na koniec dodajemy pokruszone ciastka (50 g - reszta do dekoracji). Delikatnie łączymy, równomiernie przekładamy do trzech tortownic. Pieczemy 25 min.

  • krok 4

    Na krem: białka ze szczyptą soli ubijamy (ok. 8 min) z cukrem w kąpieli wodnej, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta piana.

  • krok 5

    Masło w kawałkach ubijamy z wanilią, syropem miętowym i barwnikiem spożywczym, szybko łączymy z pianą.

  • krok 6

    Do dekoracji: dwie trzecie kremu posypujemy pokruszonymi ciastkami, delikatnie mieszamy.

  • krok 7

    Blaty ciasta smarujemy kremem i składamy. Wierzch i brzegi tortu także pokrywamy kremem. Wstawiamy do lodówki minimum na 1 godz.

  • krok 8

    Połamaną czekoladę roztapiamy w gorącej śmietance, aż powstanie gęsty czekoladowy krem, mieszamy go z syropem.

  • krok 9

    Lekko przestudzonym ganache polewamy wierzch tortu, tak aby swobodnie spłynął na boki, nie pokrywając go całkowicie.

  • krok 10

    Gdy polewa ganache zastygnie, pozostały krem miętowy wyciskamy z rękawa cukierniczego w dekoracyjne różyczki. Na ich szczycie umieszczamy świeże maliny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama