
Tort mojito
- masło: 375 g
- cukier puder: 225 g
- jajka: 4 szt.
- mąka: 225 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- soda oczyszczona: 4 g
- limonka: 9 szt.
- jogurt naturalny: 50 g
- brązowy cukier: 100 g
- mięta: 1 pęczek
- biały rum: 120 ml
- cukier puder: 400 g
- serek śmietankowy: 50 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal609
- tłuszcz29g
- węglowodany75g
- błonnik1g
- białko5g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: nagrzewamy go do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem). Dwie formy do ciasta smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Myjemy limonki, wyparzamy je. Z czterech ścieramy skórkę, z trzech wyciskamy sok, resztę kroimy w ćwiartki i zostawiamy do ozdoby. Liście mięty myjemy, osuszamy i siekamy.
krok 2
Ciasto: masło i cukier umieszczamy w dużej misce. Ubijamy około 5 minut mikserem, do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie pojedynczo wbijamy jajka, dodajemy mąkę i skórkę startą z 2 limonek oraz jogurt. Ciasto rozdzielamy do dwóch form, na równe części.
krok 3
Pieczenie: umieszczamy ciasto na środkowej wysokości piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Pozostawiamy blaty do tortu na minutę w piekarniku, a następnie wyjmujemy.
krok 4
Syrop: połowę soku z limonek wlewamy do rondla, dodajemy cukier brązowy (100 g), miętę i zagotowujemy. W razie potrzeby dodajemy 15 ml wody (około 1 łyżki), żeby rozpuścić cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 7–10 minut lub do uzyskania konsystencji syropu. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z rumem i pozostałym sokiem z limonki. Odstawiamy do zaparzenia na 10 minut. Na koniec przecedzamy syrop do miski.
krok 5
Nasączanie ciasta: jeszcze ciepłe warstwy tortu mojito nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
krok 6
Krem: masło, cukier puder i skórkę z 2 limonek wkładamy do miski i ubijamy mikserem przez 5 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy serek śmietankowy i mieszamy dokładnie masę do połączenia składników.
krok 7
Układanie warstw: jeden biszkopt nasączony syropem układamy na dużym talerzu do serwowania i umieszczamy na nim jedną trzecią kremu, rozprowadzając szpachelką. Przykrywamy całość drugim biszkoptem, ponownie rozprowadzamy krem po wierzchu ciasta. Pozostałą część kremu wykorzystujemy do posmarowania boków naszego tortu mojito. Całość dekorujemy ćwiartkami limonki (2 sztuki) i listkami mięty.

