Porady:
- Jeśli nie posiadamy dwóch jednakowych tortownic, możemy upiec biszkopty na tort dla mamy w dwóch turach lub użyć jednej formy o średnicy 24–26 cm. W drugim przypadku należy jednak podzielić ciasto na dwie części, a nie na cztery.
- By ułatwić przygotowanie tortu na Dzień Matki, polecamy rozłożyć sobie pracę na kilka dni – biszkopt można upiec nawet dwa dni przed przełożeniem. Dodatkowo gotowe ciasto można także chłodzić w zamrażalce (przez około 10–15 minut), zamiast w lodówce.
- Do przygotowania ciasta na Dzień Matki można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. W drugim przypadku należy jednak upewnić się przed blendowaniem, że są całkowicie rozmrożone.
- Nakładanie kremu śmietankowego ułatwi specjalny rękaw cukierniczy. Można go samodzielnie złożyć go z papieru do pieczenia. Wystarczy wyciąć z niego równy trójkąt, a następnie dwa z jego boków zawinąć do środka. Wystające kawałki zagina się w kierunku wnętrza rękawa, a czubek (około 0,5–1cm) ucina się. Gotowe!
- Do nadania różowego koloru kremowi śmietankowemu można użyć zarówno barwników w proszku, jak i w żelu. Niezależnie od rodzaju, polecamy dodawać je za pomocą wykałaczki lub bardzo małej łyżeczki – już nawet najmniejsza ich ilość jest w stanie zabarwić spore ilości masy.
- Tort można udekorować makaronikami, które dostępne są w wielu cukierniach, gotowymi pralinkami, posiekanymi batonikami, drobnymi cukierkami czekoladowymi.
- Do ciasta na taką wyjątkową okazję sprawdzi się również biszkopt kakaowy, orzechowy lub kokosowy.
- Jeśli chcemy przygotować torcik na Dzień Matki w wersji miniaturowej, możemy zmniejszyć podane w przepisie ilości składników o trzy razy. Wówczas należy również skrócić czas pieczenia biszkoptu – najlepiej kontrolować go przy pomocy drewnianego patyczka.
- Ciasto na Dzień Mamy można udekorować świeżymi kwiatami. Należy jednak pamiętać, by przed wbiciem ich do tortu, obwinąć ich końcówki folią spożywczą. Można w tym celu użyć także specjalnych szpilek florystycznych. Ze względów bezpieczeństwa polecamy też sięgać po jadalne gatunki kwiatów, takie jak np. róże, goździki, lawendy, piwonie lub tulipany.
- Dla uzyskania bardziej zwartej konsystencji kremu śmietankowego, przed zabarwieniem masy, można dodać do niej jedno opakowanie produktu typu fix.
Notka redakcyjna:
Tort na Dzień Matki – inne pomysły
Sposobów na to, jak zrobić tort na Dzień Mamy jest całe mnóstwo:
- W najprostszej wersji można postawić na klasyczny, jasny biszkopt i krem śmietankowy, kokosowy lub waniliowy.
- Fankom czekoladowych smaków z pewnością przypadnie do gustu również połączenie kakaowego biszkoptu, aksamitnej, czekoladowej masy i polewy na bazie czekolady gorzkiej lub białej.
- Równie dobrze sprawdzi się prosty tort na Dzień Matki przełożony kremem na bazie mascarpone i świeżymi, sezonowymi owocami, takimi jak np. truskawki, maliny czy gruszki. Można go także przygotować na bazie mrożonych jagód, wiśni lub czereśni. W takim przypadku należy je jednak dobrze rozmrozić przed dodaniem do tortu.
Jeśli zaś chcecie zrobić bardziej nietypowy wypiek, to postawmy na biszkopt kawowy lub rumowy. Po przełożeniu bitą śmietaną lub delikatnym kremem maślanym, gotowe ciasto będzie smakowało wprost fantastycznie.
Jak upiec perfekcyjny biszkopt na tort na Dzień Mamy?
Upieczenie wyrośniętego biszkoptu może przysporzyć nieco trudności początkujący amatorom wypieków. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad, by wyszedł on wprost idealnie:
- boków tortownicy nie należy wykładać papierem do pieczenia ani smarować tłuszczem. W przeciwnym razie biszkopt może się zapaść po upieczeniu.
- miska, w której ubijamy jajka powinna być pozbawiona jakichkolwiek śladów wody i tłuszczu. Najlepiej sprawdzają się w tym celu naczynia wykonane ze szkła i metalu.
- suche składniki mieszamy z mokrymi jedynie do ich połączenia. Zbyt długie mieszanie może bowiem negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta – będzie ona zbita.
- Ciężko jednoznacznie określić dokładny czas pieczenia – zależy on między innymi od konkretnego przepisu i wielkości formy. By upewnić się, czy ciasto jest gotowe, należy nakłóć je drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu będzie on suchy – nie znajdziemy na nim żadnych resztek masy – to możemy zakończyć pieczenie.