Pierwszy raz zrobiłam ten tort na urodziny córki - wszyscy byli zachwyceni.
Składniki:
Biszkopt
8 jajek
375 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
400 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
500 g serka mascarpone
bita śmietana
cukier puder
Dodatkowo dżem malinowy
Kroki przygotowania:
Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek i ubić je na sztywno z cukrem. Do białek dodać po jednym żółtku i ubijać. W osobnym naczyniu zmieszać mąkę i proszek – całość powoli dodawać do piany.
Ciasto wylać na 2 nasmarowane masłem tortownice o śr. 20 cm – po połowie ciasta na każdą. Piec 30 – 40 min. W temp. 180 C. Zimne przekroić na pół – mają powstać 4 placki.
Krem
Ser wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i powoli dodawać ubitą na sztywno ( z cukrem ) śmietanę. Wymieszać na puszystą masę.
Przełożenie: ( od dolnej warstwy )
Biszkopt
Dżem malinowy
Biszkopt
2/3 serka mascarpone
dżem
biszkopt
1/3 serka mascarpone
dżem
biszkopt
Wszystko schłodzić.
Wierzch posmarować bitą śmietaną, udekorować małymi bezikami
1 z 1

tort_niebo_w_gebie
Tort Niebo w gębie


