
Tort oreo
- jajka: 6 szt.
- cukier drobny: 200 g
- mąka pszenna: 120 g
- kakao: 90 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- olej rzepakowy: 75 ml
- ciastka czekoladowe: 260 g
- śmietana 36%: 1400 ml
- cukier puder: 45 g
- mascarpone: 500 g
- maliny: 150 g
- cukier: 30 g
- woda: 50 ml
- mąka ziemniaczana: 10 g
- kawa mielona: 150 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 170°C, wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.
krok 2
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy drobny cukier do wypieków. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Do piany z białek stopniowo dodajemy żółtka i olej. Mieszamy składniki mikserem na niskich obrotach. Następnie dodajemy suche składniki i łączymy je z mokrymi przy pomocy szpatułki do ciasta.
krok 3
Pieczenie: masę na ciasto przelewamy na przygotowaną tortownicę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy do ostygnięcia.
krok 4
Krem oreo: ciasteczka kruszymy w malakserze na drobny pył (zostawiamy 10 szt. do dekoracji). W dużej i suchej misce ubijamy śmietanę, a gdy jest już gęsta, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce serek mascarpone. Część kremu (ok. ¼) przekładamy do innego naczynia (do dekoracji). Pozostały – mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami oreo. Gotowe kremy wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
krok 5
Frużelina malinowa: w rondelku podgrzewamy maliny z cukrem, a w osobnym naczyniu mieszamy zimną wodę z mąką ziemniaczaną. Gdy owoce się zagotują, dodajemy do nich rozmieszaną skrobię. Energicznie łączymy składniki do uzyskania gęstej masy.
krok 6
Nasączanie blatów: biszkopt kroimy na trzy blaty. Każdy z nich nasączamy ostudzoną kawą.
krok 7
Przekładanie tortu: krem z ciasteczkami oreo przekładamy do rękawa cukierniczego. Przy jego pomocy na pierwszym blacie formujemy krawędź, a do środka nakładamy przestudzoną frużelinę. Pierwszą warstwę przykrywamy drugim blatem. Na nią nakładamy krem, zostawiając połowę na wierzch tortu. Ostrożnie kładziemy trzeci blat. Na koniec obkładamy kremem górę i boki ciasta.
krok 8
Dekoracja: wyjmujemy z lodówki biały krem i nakładamy do rękawa cukierniczego. Tort oreo ozdabiamy rozetkami z kremu mascarpone i przekładamy całymi ciasteczkami.

