Reklama

Biszkoptowy tort orzechowy przełożony warstwą kremu waniliowego i kremu orzechowego. Blaty namoczone w syropie pomarańczowym sprawią, że całość nie będzie zbyt słodka czy mdła. Tort orzechowy to hit!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na biszkopt: żółtka ucieramy z połową cukru (80 g). Białka ubijamy z pozostałym cukrem (80 g). Mieszamy wszystko z rozdrobnionymi prażonymi orzechami laskowymi (200 g), dodając na końcu mąkę (250 g). Masę wlewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o śr. 21 cm. Pieczemy ok. 30 min w temp. 170–180°C.

  • krok 2

    Na krem waniliowy: żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ubijamy na jednolitą masę. Mleko z laską wanilii doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do miski (strąk wanilii wyjmujemy) i wlewamy masę żółtkową. Ubijamy trzepaczką. Odstawiamy do wystygnięcia.

  • krok 3

    Na krem orzechowy: masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy krem waniliowy i rozpuszczoną na parze białą czekoladę, skórkę otartą z 2 pomarańczy i 10 dag rozdrobnionych orzechów laskowych. Na koniec dolewamy spirytus i likier pomarańczowy. Dokładnie mieszamy.

  • krok 4

    Na syrop: 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody mieszamy z cukrem, sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy, spirytusem, likierem pomarańczowym i rumem.

  • krok 5

    Biszkopt orzechowy przecinamy na 4 blaty. Każdy blat nasączamy obficie syropem. Przekładamy kremem orzechowym, smarujemy nim również wierzch i boki tortu. Odstawiamy na kilka godz. do lodówki. Dekorujemy całymi, uprażonymi orzechami laskowymi.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady:

Zobacz też: tort stracciatella

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama