Pyszny, rozpływający się w ustach raraytas...
Składniki:
ciasto:
8 jaj
20 dag cukru pudru
25 dag orzechów włoskich (zmielonych)
3 łyżki bułki tartej
Sok z jednej cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 serki Mascarpone (po 250g)
6 łyżek Nutelli
250 ml ubitej kremówki
Kroki przygotowania:
Ciasto:
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy orzechy, sok z cytryny, bułkę trata, proszek do pieczenia, mieszamy mikserem (masa jest bardzo gesta). Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i dodajmy po łyżce do masy orzechowej. Na początku mieszamy energicznie, jak masa orzechowa stanie się rzadsza, mieszamy bardzo delikatnie, aby piana nie opadła. Pieczemy ok. 1 godz. W temp. 180 st. C. Zawsze sprawdzam patyczkiem, lepiej piec dłużej, bo ciasto jest wilgotne, ciężkie, więc na pewno go nie wysuszymy, a zyskamy pewność, ze będzie dopieczone i nie opadnie po wyjęciu z piekarnika.
Krem:
Mascarpone mieszmy z Nutellą, a nastepnie łączymy z ubitą śmietaną.
Ciasto orzechowe kroimy na 3 krążki, smarujemy kremem.
Ciasto na zdjęciu było pieczone w metalowej misce.
Aby uzyskać „koszulkę” z białej czekolady, załozoną na tort, robimy, co następuje:
Rozpuszczamy białą czekoladę w kapieli wodnej. Na metalową miskę (tę, w której piekłyśmy ciasto orzechowe) nakładamy folię spożywczą, a na folię nanosimy pędzlem białą czekoladę. Nakładamy kilka warstw, pozwalając każdej z nich dobrze zastygnąć. Następnie delikatnie zdejmujemy folię razem z czekoladą i odrywamy ją. Tort smarujemy z wierzchu masą, nakładamy „koszulkę” z białej czekolady, dociskamy…Dekorujemy bitą śmietaną.


