
Tort pinacolada
- mleko skondensowane: 530 g
- masło roślinne: 150 g
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- mąka: 2 szklanki
- likier kokosowy: 4 łyżki stołowe
- kasza manna: 1 łyżka stołowa
- ananas: 1 szt.
- mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
- aromat do ciasta: 0.5 łyżeczki
- mleko kokosowe: 400 ml
- likier kokosowy: 1 łyżeczka
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- cukier waniliowy: 1 łyżka stołowa
- cukier puder: 2 łyżki stołowe
- wiórki kokosowe: 3 łyżki stołowe
- ananas: 5 plasterków
Sposób przygotowania
krok 1
Robimy ciasto: mleko i masło roślinne miksujemy na puszystą masę ok. 1 min.
Dodajemy proszek do pieczenia i sodę, a na nią wylewamy sok z cytryny (powinna się spienić). Miksujemy ponownie, dodając stopniowo przesianą mąkę, a na koniec syrop barmański. Dwie małe tortownice (śr. 16 cm) smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną, nakładamy po połowie ciasta, wygładzamy wierzch. Pieczemy 20–25 min w temp. 170°C, do złotego koloru i suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do przestygnięcia w formach, potem przekładamy na kratkę, aby wystygły zupełnie.
krok 2
Przygotowujemy nadzienie: z ananasa odcinamy górę z liśćmi oraz dół. Jeśli górę uda się uciąć równiutko, może posłużyć jako podstawka pod tort (jak na zdjęciu – jest całkiem stabilna). Ostrym nożem ścinamy z ananasa skórkę – na miąższu zostaną „oczka„ , które trzeba wydłubać. Oczyszczony miąższ przecinamy w poprzek na pół. Z jednej połówki wycinamy 8–10 bardzo cienkich plasterków, z których zrobimy kwiaty, z całej reszty wycinamy twardy środek i kroimy w drobną kostkę. 1/3 kostek odkładamy, resztę wkładamy do garnka, dodajemy syrop kokosowy, gotujemy ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając.Miksujemy na pulpę, stawiamy z powrotem na gaz, dodajemy odłożone kostki oraz mąkę ziemniaczaną lub proszek kisielowy (rozprowadzony 1–2 łyżkami zimnej wody). Zagotowujemy, cały czas mieszając, odstawiamy do ostygnięcia.

krok 3
Zimną puszkę mleka odwracamy do góry dnem i otwieramy. Zlewamy wodę, wyjmujemy samą białą masę i przekładamy do schłodzonego naczynia, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jak śmietanę. Kiedy jest już sztywna, dodajemy resztę składników i mieszamy na wolnych obrotach tylko do połączenia. Jeśli masa będzie za rzadka, dodajemy usztywniacz do bitej śmietany.

krok 4
Składamy tort: upieczone blaty przecinamy na połówki; można je dodatkowo
nasączyć sokiem ananasowym wymieszanym do smaku z sokiem cytrynowym, odrobiną wody i syropem kokosowym. Przekładamy je masą ananasową i i połową ubitego mleka, resztą smarujemy wierzch i boki, obsypujemy wiórkami. Tort wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 12 godz., żeby ciasto zmiękło, a smaki idealnie się połączyły.

