Porady:
- Jeśli dżem morelowy jest zbyt gęsty i trudno jest nam go równomiernie rozprowadzić, możemy go lekko podgrzać i rozmieszać. Ciekawy efekt otrzymamy, jeśli dodamy do niego odrobinę rumu lub aromatu od ciasta.
- Klasyczny tort Sachera przekłada się konfiturą morelową, ale jeśli nie mamy jej w domu, a mamy ochotę na tort czekoladowy w podobnym stylu, możemy użyć dżemu z dowolnych owoców.
- Torcik Sachera najczęściej podaje się z bitą śmietaną, która świetnie komponuje się z mocno czekoladowym austriackim deserem.
- Kiedy odstawiamy ciasto czekoladowe do wystudzenia, warto wyjąć je z foremki spodem do góry. W ten sposób spłaszczymy wyrośnięty wierzch i nie będziemy musieli już wyrównywać go nożem.
- W jaki sposób najlepiej przeciąć ciasto na pół? W tym celu z powodzeniem możemy wykorzystać nić. Lekko nacinamy krawędzie nożem, a następnie przykładamy w to miejsce nitkę, owijamy nią ciasto i ściskamy. Dzięki tej technice tort wiedeński będzie idealny.
- Jeśli obawiamy się, że nie uda nam się równo podzielić ciasta czekoladowego, możemy upiec je w dwóch foremkach o tym samym rozmiarze. W ten sposób otrzymamy gotowe blaty, których już nie trzeba przekrajać.
- Tort Sachera przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, przez około 5 dni.
- Do polewy, która zwieńczy nasz Sachertorte, możemy dodać łyżeczkę rozpuszczonego masła. Dzięki temu będzie bardziej błyszcząca i aksamitna.
- Polewa na nasz tort wiedeński to krem czekoladowy ganache, który składa się tylko z dwóch składników – czekolady i śmietany kremówki. Możemy jednak stworzyć także polewę z kakao, cukru, masła i mleka. Niezależnie od tego, którą z technik wybierzemy, pamiętajmy, że masa czekoladowa musi być wystarczająco płynna, żeby można było swobodnie rozlać ją po wierzchu i bokach ciasta. Najlepiej zrobić to zdecydowanie, jednym ruchem, żeby nie trzeba było używać łopatki do rozprowadzenia polewy.
Notka redakcyjna:
Tort Sachera – oryginalny przepis
Przepis na tort Sachera został stworzony przez młodego cukiernika Franza Sachera w XIX wieku, na życzenie austriackiego księcia. Tort wiedeński przypadł do gustu dworzanom i na stałe zagościł na salonach. Często nazywany jest „królem deserów”. Dziś oryginalna receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą pracowników Café Sacher przy ulicy Philharmoniker. Tort wiedeński jest dobrze znany na całym świecie. Nic dziwnego więc, że kawiarnia jest bardzo popularna wśród turystów, którzy chcą spróbować słynnego wypieku. Porcja pysznego ciasta z idealnie kwaśną konfiturą i wysokiej jakości polewą z czekolady kosztuje około 8 euro. Każdy kawałek ozdobiony jest napisem „Hotel Sacher Wien” i kleksem bitej śmietany. Polecamy odwiedzić to miejsce podczas wizyty w Wiedniu.
Tort wiedeński i inne czekoladowe wypieki
Sacher to prawdopodobnie najsłynniejszy tort czekoladowy. Oryginalną recepturę można spróbować odtworzyć, żeby zachwycić gości na przyjęciu urodzinowym lub zasiadających przy świątecznym stole. Nie jest to jednak jedyny czekoladowy wypiek, który trafił na stałe do kanonu sztuki cukierniczej. Entuzjastom mocno kakaowych smaków na pewno przypadnie do gustu również:
- tort szwarcwaldzki (czarny las) – składa się z czekoladowego ciasta biszkoptowego, bitej śmietany i wiśni. Wywodzi się z Niemiec, ale znany jest na całym świecie. Najczęściej serwuje się go na ważnych uroczystościach (np. weselach) i przyjęciach urodzinowych.
- tort węgierski – to imponujące połączenie czekolady, wiśni i amaretto. Jest podobny do tortu czarny las, ale jest mocno nasączony alkoholem i przełożony kremem czekoladowym z serkiem mascarpone. Zachywca także aromatem migdałów.
- tort Dobosza – klasyczny węgierski, uroczysty wypiek. Składa się z aż ośmiu warstw biszkoptu przełożonych maślanym kremem czekoladowym i wykończonych słodkim, tradycyjnym karmelem.