
Tort z mascarpone i owocami
- mascarpone: 750 g
- śmietana 30%: 400 ml
- cukier puder: 130 g
- owoce: 500 g
- mąka pszenna: 120 g
- mąka ziemniaczana: 40 g
- jajka: 5 szt.
- cukier drobny: 1 łyżka stołowa
- cytryna: 0.5 szt.
- woda: 250 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Biszkopt: Przed przygotowywaniem biszkoptu, należy wyjąć jajka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Obie mąki przesiewamy przez sito. W dwóch miskach oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze 100 g cukru pudru. Kiedy piana będzie już sztywna, stopniowo dodajemy do niej po jednym żółtku oraz wsypujemy partiami obie mąki, delikatnie mieszając masę, aby nie opadła.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Biszkopt wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Po upieczeniu, otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 10 minut, a dopiero później wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Dopiero gdy całkowicie ostygnie, wyciągamy go z tortownicy i kroimy na dwie części.

fot. iStock krok 2
Krem mascarpone: Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno dosypując na koniec 30 g cukru pudru. Mascarpone przekładamy do miski, lekko mieszamy, aby stał się bardziej jednolity, a następnie stopniowo dodajemy po łyżce bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Gotowy krem mascarpone wstawiamy do lodówki.

StockFood krok 3
Poncz: Do szklanki ciepłej wody wciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy 1 łyżkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił.

iStock krok 4
Składanie tortu: Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy ponczem, a następnie rozsmarowujemy połowę kremu mascarpone i układamy świeże owoce. Na tym układamy drugi blat ciasta, ponownie nasączamy go i smarujemy resztą kremu oraz dekorujemy pozostałymi owocami. Gotowy tort z mascarpone i owocami wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

istock

