Porady:
- Tort śmietanowy z owocami świetnie smakuje też w wersji czekoladowej. Wystarczy, że do biszkoptu dodamy 2-3 łyżki kakao, a krem wzbogacimy rozpuszczoną mleczną czekoladą.
- Jeśli przygotowujecie tort dla dorosłych gości, poncz do nasączania biszkoptu możecie wzbogacić o łyżkę spirytusu, koniaku bądź ulubionego likieru czy nalewki. Taki mały dodatek robi wielką różnicę w smaku!
- Jeśli nie lubisz biszkoptu, możesz go wymienić na spód z kruchej bezy. Taki tort bezowy z mascarpone i owocami smakuje równie pysznie i zawsze robi wielkie wrażenie.
- Zanim zaczniemy smarować tort kremem śmietankowym, należy go porządnie schłodzić. Zimny krem będzie gęstszy, dzięki czemu łatwo uda się nim otynkować tort. Najwygodniej będzie robić to specjalną szpatułą lub packą cukierniczą, ale jeśli nie mamy takiego sprzętu, sprawdzi się tu też długi nóż.
Jeśli wolicie krem na bazie mascarpone to polecamy nasz przepis na tort z mascarpone i owocami.
Notka redakcyjna:
Krem śmietanowy do tortu - o tym musisz pamiętać
Jak zrobić masę śmietanową do tortu? Wbrew pozorom to szybkie i proste zadanie. Najprostszy krem do tortu przygotujemy z ubitej śmietanki 36%. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, a wtedy krem śmietankowy wyjdzie idealnie. Po pierwsze, ważne aby przed ubijaniem dobrze schłodzić kremówkę. Dzięki temu, mamy gwarancję, że ubije się ona na sztywno. Warto wspomnieć też o czasie ubijania, gdyż zbyt długie miksowanie sprawi, że "przebijemy" śmietankę i masa nam się zwarzy. Jak uratować zważony krem? Wystarczy dodać do niego 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (12-18%) i jeszcze chwilę wszystko razem miksować. Po chwili bita śmietana powinna wrócić do odpowiedniej konsystencji.
Krem śmietankowy do tortu możemy przygotować z przeróżnymi dodatkami, które wzbogacą jego smak i kolor. Jeśli chcemy, aby krem był bardziej stabilny i zwarty, do bitej śmietany możemy dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretkę owocową o ulubionym smaku. Ten dodatek nie tylko nada kremowi odpowiedniej konsystencji, ale także pysznego smaku i pięknego koloru. Jeśli chodzi o kolorowanie kremu, można do tego też użyć barwników spożywczych lub naturalnego syropu czy soku z wiśni.
W kremach często znajdujemy też kawałki owoców, dzięki którym masa nie tylko pysznie smakuje, ale też pięknie wygląda po rozkrojeniu tortu. Musimy jednak pamiętać, że kawałki owoców, zarówno tych świeżych, jak i z puszki, puszczają sok, przez co krem śmietanowy może się nieco rozrzedzić.
Tort śmietanowy z owocami - przepis podstawowy i pomysły na różne dodatki
Podstawowy przepis na tort śmietanowy można modyfikować na wiele sposobów, zmieniając kremy czy dodając przeróżne owoce, orzechy bądź bakalie. W cukierniach, kawiarniach czy sklepach najczęściej spotykamy tort śmietanowy z brzoskwiniami, malinami czy truskawkami. Warto jednak przetestować też wariant ze słodkimi borówkami amerykańskimi, odświeżającymi pomarańczami czy z egzotycznym mango. Poza sezonem na świeże owoce dobrym pomysłem jest także tort z dżemem lub z owocami z puszki w syropie.
Innym pomysłem jest tort śmietankowy z czekoladą. Ten smak rozkocha w sobie każdego łasucha, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Aby zrobić szybki krem stracciatella, wystarczy ubić śmietankę według podstawowego przepisu, a następnie posiekać tabliczkę czekolady i dodać jej kawałki do kremu. Przygotowanym kremem przekładamy warstwy biszkoptu, a na wierzchu tynkujemy tort kremem czekoladowym. Taki krem zrobimy, roztapiając w rondelku czekoladę, a następnie dodając do niej śmietankę kremówkę. Kiedy czekolada ostygnie, zamieni się w gęsty i aksamitny krem, którym łatwo otynkujemy nasz tort czekoladowy.
Polecamy też przepis na najbardziej klasyczny tort śmietankowy.
Jak udekorować tort śmietanowy?
Tort śmietankowy można ozdabiać na przeróżne sposoby, personalizując go pod konkretnego solenizanta czy daną okazję. Najprostszym sposobem na dekoracje tortu jest otynkowanie go kremem lub polewą, a następnie obsypanie posypką z wiórek kokosowych, mielonych orzechów włoskich czy płatków migdałowych. Innym ciekawym pomysłem może być obłożenie tortu dookoła rurkami waflowymi, wafelkami czy podłużnymi biszkoptami.
Imprezowy bądź urodzinowy tort śmietankowy z owocami warto udekorować dodatkowo napisem z życzeniami, imieniem solenizanta lub jego liczbą lat. Czym zrobić napis na torcie śmietanowym? Najczęściej wykorzystujemy do tego pisaki cukrowe, jednak jeśli nie mamy pod ręką takich akcesoriów cukierniczych, możemy zrobić rękaw z folii lub papieru do pieczenia. Aby zrobić własny rękaw cukierniczy, należy zwinąć papier w rożek i przelać do niego rozpuszczoną czekoladę czy lukier. Teraz wystarczy już tylko odciąć końcówkę rożka i już możemy pisać nim na tortach! Innym pomysłem może być wycięcie napisu w twardym kartonie, a następnie posypanie po szablonie ciemnym kakao. W ten sposób szybko wyczarujemy dowolny napis.
Tort z bitą śmietaną można też ozdobić dekoracjami z masy cukrowej lub marcepanowej. Obie te masy świetnie sprawdzą się zarówno do pokrycia całego tortu, jak i do wycinania z niej kształtów i wzorów oraz lepienia przeróżnych figurek czy kwiatów. Takie dekoracje fantastycznie sprawdzą się, kiedy szykujemy tort na komunię, ślub czy chrzest.