
Tort stracciatella
- gorzka czekolada: 150 g
- czekolada mleczna: 200 g
- jajka: 6 szt.
- śmietana 30%: 400 ml
- masło: 15 g
- mascarpone: 200 g
- mąka: 100 g
- sól: 1 szczypta
- kakao: 20 g
- cukier: 125 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić tort stracciatella? Zaczynamy od przygotowania ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, dosypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Dodajemy białka i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Masę dzielimy na trzy części i przelewamy do 3 wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic (15–17 cm) lub trzykrotnie powtarzamy czynności, aby otrzymać 3 czekoladowe blaty. Pieczemy 10 min. Odstawiamy do ostudzenia.
krok 2
W kolejnym kroku przystępujemy do przygotowania kremu do tortu stracciatella. W tym celu czekoladę gorzką (100 g) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę (200 ml) i mascarpone przekładamy do miski i ubijamy razem trzepaczką przez około 3 min. Dodajemy 3/4 wiórków czekoladowych, resztę zachowujemy do dekoracji. Całość delikatnie mieszamy.
krok 3
Blat czekoladowy umieszczamy w tortownicy, wykładamy połowę kremu stracciatella, przykrywamy drugim blatem, rozprowadzamy na nim resztę kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz. Przystępujemy do zrobienia ganache czyli kremu składającego się z rozpuszczonej czekolady i śmietanki. Oba rodzaje pozostałej czekolady ścieramy na tarce. Śmietankę (200 ml) podgrzewamy w rondelku, wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy, aż powstanie gęsty krem. Smarujemy nim obficie wierzch i boki schłodzonego tortu. Staramy się zrobić to równomiernie. Wierzch posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Tort stracciatella przechowujemy w lodówce, bądź innym chłodnym miejscu.

