
Tort szpinakowy (wytrawny)
- mąka pszenna: 300 g
- masło: 200 g
- żółtko: 4 szt.
- kwaśna śmietana: 40 g
- cukier puder: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- szpinak: 750 g
- feta: 250 g
- twaróg: 250 g
- parmezan: 100 g
- jajka: 8 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sok z cytryny: 10 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na tort ze szpinakiem: mąkę przesiewamy na stolnicę, sieczemy ją z dodatkiem miękkiego masła. Dodajemy 3 żółtka, śmietanę, cukier oraz 0,5 łyżeczki soli. Wszystkie składniki zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i przekładamy na około 30 minut do lodówki.
krok 2
Farsz: szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i odparowujemy na patelni, po czym przekładamy go do ostudzenia. Obrany czosnek sieczemy na drobno. W dużej misce mielony twaróg ucieramy z fetą. Dodajemy szpinak, czosnek, 2 jajka oraz tarty parmezan. Całość dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą (najlepiej czosnkową), sokiem z cytryny i pieprzem. Ponownie mieszamy.
krok 3
Jajka: pozostałe 6 myjemy i wsadzamy do garnka z zimną wodą. Gdy zaczną się gotować odmierzamy 8-10 minut. Następnie odlewamy je i zalewamy zimną wodą. Po kilku minutach możemy je obrać i odstawić jeszcze na chwilę do przestudzenia.
krok 4
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Tortownicę (najlepiej o średnicy 24 cm) natłuszczamy.
krok 5
Składanie warstw: ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego dwa cienkie krążki (jeden delikatnie większy od drugiego). Na dnie tortownicy umieszczamy większy. Przekładamy na niego połowę farszu. W równych odstępach wciskamy w środek ugotowane wcześniej jajka w całości. Przykrywamy kolejną warstwą farszu szpinakowego i pozostałą częścią ciasta. Zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem.
krok 6
Pieczenie: gotowy tort szpinakowy pieczemy przez około 50 minut w nagrzanym piekarniku.

