
Tort tiramisu
- jajka: 7 szt.
- cukier: 225 g
- cukier puder: 2 łyżki stołowe
- mąka ziemniaczana: 50 g
- mąka pszenna: 100 g
- kawa mielona: 1 szklanka
- kakao: 2 łyżki stołowe
- pomarańcze: 1 szt.
- amaretto: 2 łyżki stołowe
- mascarpone: 250 g
- serek śmietankowy: 250 g
- gorzka czekolada: 50 g
- żelatyna: 3 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie tortu tiramisu rozpoczynamy od wypieku domowych biszkoptów. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Odmierzamy 125 g cukru. Oddzielamy żółtka od białek z czterech jaj. Oddzielone żółtka ucieramy z 1/3 cukru i ubijamy na puszystą masę. Z białek i pozostałych dwóch części cukru ubijamy sztywną pianę, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Żółtka dodajemy do białek i dosypujemy przesianą mąkę pszenną, delikatnie mieszamy. Sztywne ciasto biszkoptowe wkładamy do szprycy z końcówką o dużym, okrągłym otworze. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskamy (w odpowiednich odstępach) podłużne ciastka o długości ok. 8 cm (powinno wyjść ich 35–36), posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy 12–15 minut na jasnozłoty kolor. Zostawiamy do ostygnięcia.

krok 2
Przygotowujemy krem do tortu tiramisu. Oddzielamy 3 żółtka od białek i ucieramy je z cukrem, mieszamy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i łyżką likieru amaretto. Dodajemy mascarpone i serek kremowy, mieszamy.

krok 3
Połowę biszkoptów układamy na dnie tortownicy. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce. Pozostałe 3 białka ubijamy na sztywną pianę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do masy serowej. Dodajemy pianę i mieszamy. Kawę łączymy z resztą likieru amaretto. Biszkopty ostrożnie nasączamy kawą (1-2 sekundy moczenia wystarczą w zupełności). Połowę masy serowej nakładamy na biszkopty i posypujemy połową startej czekolady. Układamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy kawą, nakładamy masę serową i posypujemy czekoladą (trochę odkładamy). Formę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na noc, do lodówki. Przed podaniem tort posypujemy kakao i startą czekoladą.


