Reklama

Troche inny torcik.

Składniki:

SPOD
biszkopty kocie jezyczki 100 g
mielone orzechy laskowe 100 g
3 bialka
3 zoltka
maka 25 g (nie 250)
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
okragla forma do pieczenia
******************************************
KREM
5 platkow zelatyny
10 cukierkow toffifee
500 ml kremowki
1 saszetka czekolady do picia
*****************************************
INNE SKLADNIKI
1 lyzka cukru
2 lyzki wody
30 g konfitury brzoskwiniowej
16 cukierkow toffifee

Kroki przygotowania:

SPOD- biszkopty wsadzamy do woreczka i walkiem do cista rozdrobic na drobne kawalki. Orzechy przypiec lekko na patelni bez tluszczu.
Bialka ubic z polowa cukru. Zoltko utrzec z reszta cukru. Bialka polaczyc delikatnie z zoltkami. Do tego dodac przesiana przez sitko make, proszek do pieczenia, biszkopty i orzechy - wymieszac. Przelozyc do formy, piec w podgrzanym piekarniku w temp. 175 st. C 25-30 minut.
Po upieczeniu spod ostudzic, przekroic wzdluz na mniej wiecej jednakowej grubosci krazki.
KREM- Toffifee drobno pokroic, smietane ubic, zelatyne rozpuscic wg. przepisu na opakowaniu wymieszac z smietana. Nastepnie smietane dzielimy na 2 rowne porcje. Do jednej dodajemy pokrojone toffifee, do drugiej czekolade w proszku. Tak aby powstaly 2 kremy.
Na spod - ca 3 cm od brzegu wykladamy krem czekoladowy (kremu jeszcze zostanie, bedzie potrzebny na wierzch tortu). Na srodek wykladamy 3/4 kremu z cukierkami toffifee, nastepnie nakladamy na to drugi krazek- docisnac.
POLEWA- cukier wymieszac z woda - zagotowac w malym garnuszku, dodac konfitury, nadal gotowac az do zgestnienia. Ta polewa posmarowac wierzch drugiego krazka.
Na srodek tortu, w formie kola wylozyc reszte kremu z toffifee, reszte tortu posmarowac pozostalym kremem czekoladowym, przyozdobic cukierkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama