Reklama

Warstwowy tort truskawkowo-jogurtowy to piękna propozycja na deser. Efektownie się prezentuje i doskonale smakuje. Warstwy owoców i jogurtu na kakaowym biszkopcie nie są trudne, ale nieco czasochłonne

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na biszkopt: białka ubijamy z solą. Partiami dodajemy cukier (70 g) i żółtka, stale ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy, stopniowo dodajemy do piany, delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 20–21 cm. Pieczemy 20 min w temp. 170°C. Studzimy.

  • krok 2

    Ciasto wyjmujemy z formy. Biszkopt nasączamy syropem waniliowym.

  • krok 3

    Warstwa 1: dwie trzecie truskawek miksujemy z cukrem (30 g). Resztę owoców drobno kroimy i mieszamy z musem. Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml zimnej wody. Odstawiamy, aby napęczniała, i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z musem, jedną trzecią mieszanki odkładamy, a resztę chłodzimy. Gdy zacznie tężeć, wykładamy na biszkopt i chłodzimy do stężenia.

  • krok 4

    Warstwa 2: jogurt mieszamy trzepaczką z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml zimnej wody. Odstawiamy, aby napęczniała, i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z jogurtem, dwie trzecie chłodzimy, aż zacznie tężeć.

  • krok 5

    Resztę mieszamy z odłożoną mieszanką truskawkową, wykładamy na ciasto, chłodzimy do stężenia. Przykrywamy tężejącą białą masą. Ponownie wstawiamy do lodówki, do stężenia.

  • krok 6

    Tort dekorujemy połówkami świeżych truskawek i listkami mięty. Chłodzimy do całkowitego stężenia.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Porady:

Zobacz też: naleśniki z truskawkami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama