
Tort biszkoptowy z truskawkami
- jajka: 4 szt.
- cukier: 250 g
- mąka pszenna: 8 łyżek stołowych
- sól: 1 szczypta
- śmietana 30%: 440 ml
- truskawki: 450 g
- żelatyna: 6 plasterków
- sól: 1 szczypta
- cytryna: 0.5 szt.
- biszkopty: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić tort truskawkowy? Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Bierzemy 40 ml śmietanki kremówki i podgrzewamy ją w rondelku, ale nie zagotowujemy! Jajka lekko ubijamy i stopniowo dodajemy do nich cukier (100 g) podczas mieszania, aż całkowicie się rozpuści i masa stanie się puszysta. Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy na masę jajeczną i całość delikatnie łączymy. Do ciepłej kremówki (40ml) dodajemy 4 łyżki masy, mieszamy i dodajemy do ciasta. Następnie połowę ciasta wlewamy do formy i pieczemy przez 10–12 min. Po tym czasie wyjmujemy je na kratkę i studzimy. Pieczemy drugi krążek biszkoptu z pozostałej połowy ciasta.

iStock krok 2
Jak zrobić masę truskawkową do tortu? Na początku moczymy żelatynę w plasterkach/arkuszach w wodzie. Wyciskamy sok z połówki cytryny. Truskawki (400 g), oczyszczamy, usuwamy szypułki i miksujemy z cukrem, a następnie przelewamy do dużej miski. Schłodzoną śmietanę (400 ml) ubijamy na krem. Żelatynę odciskamy z wody i przekładamy do małego rondla razem z sokiem z cytryny. Podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści i wlewamy ją do purée truskawkowego, mieszamy. 1/3 bitej śmietany dodajemy do purée, mieszamy, a następnie dodajemy pozostałą bitą śmietankę i mieszamy, aż wszystko zostanie połączone. Leciutko przycinamy końcówki biszkopcików. Kiedy upieczone krążki ciasta ostygną, na jednym z nich ustawiamy w tortownicy biszkopty, jeden obok drugiego, okrągłą końcówką do góry. Tortownicę wypełniamy 1/4 kremu truskawkowego, dodajemy 1/4 pokrojonych truskawek. Dodajemy 1/4 kremu i 1/4 truskawek. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i powtarzamy czynności. Krem na wierzchu wygładzamy.

iStock krok 3
Tak przygotowany tort z truskawkami pozostawiamy w lodówce przez co najmniej 4 godz. lub na całą noc. Przed podaniem wierzch tortu dekorujemy truskawkami (50 g). Zdejmujemy obręcz tortownicy i całość delikatnie obwiązujemy wstążką. Truskawkowy tort w tym wydaniu świetnie sprawdzi się jako deser na wyjątkowe okazje lub słodycz do kawy.

iStock

