
Tort urodzinowy Harry'ego Pottera
- migdały: 70 g
- czekolada deserowa: 150 g
- jajka: 4 szt.
- śmietana 30%: 2 łyżeczki
- masło: 115 g
- mleko: 3 łyżki stołowe
- mąka: 5 łyżek stołowych
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- cukier: 230 g
- cukier puder: 4 łyżki stołowe
- budyń czekoladowy: 1 szt.
- cukier waniliowy: 2 łyżeczki
- powidła śliwkowe: 4 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal280
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić tort Harry'ego Pottera? To nic trudnego. Na początku ucieramy 100g masła (pół kostki). Dodajemy 185 g cukru oraz cukier waniliowy, a także szczyptę soli. Pod koniec wbijamy po jajku. Ścieramy na tarce 100 g czekolady (jedna tabliczka) i dodajemy do utartych składników. Mąkę przesiewamy razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodajemy do masy na przemian 2 łyżki mleka i mielone migdały.

iStock krok 2
Tortownicę o średnicy 21 centymetrów smarujemy tłuszczem i opruszamy mąką. Wlewamy masę i wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Ciasto pieczemy przez około 50 minut. Po tym czasie, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Następnie przekrajamy ciasto na dwa placki i przekładamy powidłami.

iStock krok 3
Przystępujemy do przygotowania polewy do tortu Harry'ego Pottera. W tym celu rozkruszamy 50 g czekolady (pół tabliczki) w rondelku, dodajemy 15 g masła oraz 45 g cukru. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier i czekolada rozpuszczą się. Wlewamy łyżkę mleka i mieszamy. Polewa powinna mieć gładką i jednolitą konsystencję. Tak przygotowaną polewę, łączymy ze śmietaną, a następnie polewamy nią wierzch i boki tortu. W kawałku tektury wycinamy litery HP. Szablon układamy na ostudzonej polewie i posypujemy litery cukrem pudrem. Zdejmujemy szablon. Tak przygotowany tort Harry Potter umieszczamy w lodówce, aby całość dobrze zastygła.

iStock

