Reklama

domowy tort

Składniki:

Biszkopt: 9 jajek
9 łyżek mąki pszenej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Poncz: 1 cytryna
2 szklanki przegotowanej wody
3 łyżki cukru
1 zapach arakowy
1 kieliszek wódki
1 litr śmietany 36 %
6 śmietan fixów
4 łyżki cukru pudru
posiekane orzechy włoskie
brzoskwinie z puszki
kiwi
ozdoby z czekolady

Kroki przygotowania:

Biszkopt: Białaka ubić . Dodać cukry, następnie po żółtku i na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą dużej tortownicy. Piec ok. 30 minut w 180 stopni C. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy. Składaniki ponczu wymieszać. Biszkopt podzielić równo na 3 części. Bitą śmietanę ubić . W czasie ubijania dodać cukier puder i śmietan fixy. Ubijać aż będzie sztywna.
Pierwszą część biszkoptu przełożyć na paterę, nasączyć ponczem i położyć warstwę bitej śmietany. Na to drugą część biszkoptu, nasączyć i znowu bita śmietana. Na to ostatnia warstwa biszkoptu, poncz i bita śmietana. Bitą śmietanę rozprowadzić też po bokach tortu . Wygładzić wierzch i boki. Boki posypać orzechami . Wierzch ozdobić bitą śmietaną , brzoskwiniami , kiwi i ozdobami z czekolady.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama