Porady:
- składniki na biszkopt na tort - serce powinny być w temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto studzimy w piekarniku.
- klasyczny biszkopt możemy zrobić też w wersji czekoladowej, jak biszkopt kakaowy
- w przepisie używamy śmietany kremówki, czyli słodkiej śmietany 36% lub więcej
- do przełożenia blatów tortu najlepszy będzie dżem truskawkowy, ale możemy użyć również wiśniowego, malinowego lub wieloowocowego
- do dekoracji przyda się masa cukrowa - jeśli nie mamy możliwości kupić jej w kolorze fioletowym, wystarczy zabarwić ją barwnikiem spożywczym i chwilę wyrobić
- tort najlepiej przygotować w formie w kształcie serca. Wbrew pozorom są one łatwo dostępne w sklepach internetowych. Są wykonane z silikonu lub metalu, ułatwiają przygotowanie tego typu tortu, dzięki czemu nie musimy męczyć się z ręcznym wycinaniem kształtu. Z kolei do krojenia ciasta na blaty, używamy ostrego noża lub specjalnej struny lub rantu.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić tort w kształcie serca?
Tort w kształcie serca - krok po kroku i z pewnością się uda! W gruncie rzeczy nie jest to skomplikowane ciasto. W podobnych wypiekach zazwyczaj chcemy, aby środek ciasta miał iście walentynkowy, czerwony kolor. Takie ciasto to popularne red velvet. Jak sama nazwa wskazuje (velvet to po angielsku aksamit), ciasto jest aksamitnie gładkie, delikatne i wilgotne. To ciasto dużo cięższe niż biszkopt, choć na pierwszy rzut oka może być z nim mylone. Tradycyjnie przekładane jest serowym kremem.
Bazowy przepis na ciasto red velvet możecie również wykorzystać do upieczenia babeczek. Wtedy serowy krem układamy na wierzchu babeczek, w formie dekoracyjnego wykończenia. Czerwone ciasto zyskało popularność w Stanach Zjednoczonych w latach 40., z czasem rozpowszechniło się jeszcze bardziej i dziś serwowane jest w cukierniach na całym świecie.
Aby zabarwić ciasto na czerwono używamy barwnika spożywczego, ale możemy eksperymentować również z tradycyjnymi metodami i użyć na przykład soku z buraka. Tort serce będzie wtedy smakował równie dobrze.
Tort w kształcie serca bez foremki
Tort w kształcie serca możemy też przygotować bez odpowiedniej foremki. Wtedy pieczemy ciasto w zwykłej tortownicy, a następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy kształt serca. Skrawki ciasta możemy zetrzeć na tarce lub zmielić w mikserze i użyć zamiast czerwonego pudru do posypania ciasta na wierzchu i z boków.
Tort w kształcie serca możemy też udekorować w inny sposób. Warto użyć do dekoracji na przykład lukru plastycznego – wtedy cały tort pokrywamy czerwonym lub rożowym lukrem. Przy pomocy rękawa cukierniczego tworzymy dekoracje, na przykład okazjonalny napis. Jeśli nie czujemy się zbyt pewnie, jeśli chodzi o dekorację ciast, warto użyć gotowych elementów – małe beziki, makaroniki, a nawet żywe kwiaty mogą posłużyć za dekorację. Tort na walentynki w kształcie serca z pewnością zachwyci obdarowaną osobę!