Reklama

idealny na każdą okazję

Składniki:

Biszkopt jasny
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem waniliowy
500 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
2 torebki zagęstnika do śmietany
torebka cukru waniliowego
6 żółtek
Poncz
1szklanka wody
1/2 szklanki cukru pudru
parę kropli esencji arakowej
50 ml alkoholu

Kroki przygotowania:

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) i piec około 30 min .w temperaturze 170 stopni. Biszkopt kakaowy-postępujemy tak samo...z tym że zamiast maki ziemniaczanej dodajemy 2łyżki kakao krem waniliowy Masło wkładamy do miski. Ręcznym mikserem ubijamy je na puszysty krem, dodając po trochu przesiany cukier puder, zagęstnik do śmietany i cukier waniliowy . Żółtka rozkłócamy widelcem i po troszku dodajemy do kremu, cały czas ubijając. poncz Do szklanki gorącej wody wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Dodajemy 2 krople esencji arakowej i ewentualnie alkohol. Nasączamy tym ponczem każdą warstwę biszkoptu oddzielnie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama