
Tort węgierski
- wiśnie: 350 g
- cukier: 340 g
- wódka: 100 ml
- amaretto: 100 ml
- woda: 70 ml
- migdały: 155 g
- jajka: 5 szt.
- mąka pszenna: 100 g
- kakao: 35 g
- śmietana 36%: 650 ml
- gorzka czekolada: 370 g
- mascarpone: 500 g
- cukier puder: 50 g
- masło: 30 g
- wiśnie z kompotu: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wiśnie: wyjmujemy pestki. Umieszczamy owoce w szklanym, zamykanym naczyniu (np. słoiczku) i zasypujemy 35 g cukru. Odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Następnie zalewamy je alkoholem (wódką i amaretto), przykrywamy i macerujemy przez minimum 24 godziny. Czas ten nie został ujęty w klasyfikacji dania.
krok 2
Ganache do ozdoby tortu: 100 g gorzkiej czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. 150 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Zdejmujemy z palnika tuż przed jej zagotowaniem. Zalewamy nią przygotowaną czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy krem do lodówki.
krok 3
Migdały do praliny: orzechy bez skórki wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut lub do momentu, kiedy się zarumienią.
krok 4
Karmel do praliny: do garnka z grubym dnem wsypujemy 155 g cukru. Ostrożnie polewamy go wodą. Mieszankę podgrzewamy, ale nie mieszamy. Czekamy aż syrop się zagotuje i zmieni kolor na jasnobrązowy.
krok 5
Pralina: podpieczone migdały zalewamy karmelem. Całkowicie studzimy powstały w ten sposób krokant, a następnie łamiemy na mniejsze kawałki. Wkładamy do malaksera i miksujemy na okruchy. Uważamy, żeby nie robić tego zbyt długo, inaczej powstanie nam pasta z migdałów.
krok 6
Przygotowanie do pieczenia biszkoptu: piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy mąkę i kakao do jednej miski.
krok 7
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy 150 g cukru. Kiedy białka staną się gładkie i błyszczące, dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze przez chwilę. Wsypujemy suche składniki i całość łączymy delikatnie za pomocą łopatki.
krok 8
Pieczenie: kakaową masę biszkoptową na tort węgierski przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy przez 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli się nie klei, możemy je wyjąć z piekarnika. Studzimy.
krok 9
Krem śmietanowo-czekoladowy: wiśnie wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Powinna nam zostać szklanka alkoholu. Będzie nam potrzebna do nasączania biszkoptu. 200 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko studzimy, ale tak żeby pozostała płynna. 500 ml śmietanki ubijamy z serem mascarpone i cukrem pudrem, do otrzymania gęstego, jednolitego remu. Cienkim strumyczkiem dolewamy czekoladę i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Wrzucamy odsączone wiśnie i mieszamy łopatką. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
krok 10
Polewa: 70 g czekolady rozpuszczamy z masłem. Odstawiamy do przestudzenia.
krok 11
Przekładanie tortu: biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Na paterze układamy pierwszy z nich i nasączamy go 1/3 szklanki alkoholu z macerowania owoców, a następnie smarujemy 1/3 kremu czekoladowego z wiśniami. Czynność tę powtarzamy z pozostałymi blatami. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Górę polewamy czekoladą rozpuszczoną z masłem. Tort oblepiamy dookoła migdałowym krokantem. Chłodzimy.
krok 12
Dekoracja: ganache przekładamy do rękawa i nakładamy tylkę cukierniczą. Krem wyciskamy w kształt rozetek na wierzch tortu. Na ich szczycie układamy wisienki koktajlowe.

