
Tort wielkanocny
- jajka: 5 szt.
- cukier drobny: 180 g
- mąka tortowa: 125 g
- mąka ziemniaczana: 50 g
- masło: 5 g
- czekolada mleczna: 100 g
- śmietana 36%: 500 ml
- mascarpone: 500 g
- cukier puder: 40 g
- barwnik spożywczy: 10 ml
- sól: 3 g
- cytryna: 1 szt.
- woda: 125 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Tortownicę – o średnicy 18 cm – wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy lekko masłem i posypujemy odrobiną mąki. Piekarnik rozgrzewamy do 170° C.
krok 2
Biszkopt: białka z solą (3g, czyli szczypta) ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy po 1 łyżce cukru (ok. 13 g), cały czas miksując do rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane mąki – pszenną tortową i 50 g łyżki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy trzepaczką.
krok 3
Pieczenie tortu wielkanocnego: ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 35 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z wysokości 30–40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie równy i nie opadnie po przestygnięciu. Studzimy.
krok 4
Krem straciatella: czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, na sztywno. Wsypujemy cukier, ponownie ubijamy. Dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia. Wsypujemy wiórki czekolady, dodajemy barwnik i delikatnie mieszamy. Ilość barwnika dostosowujemy do tego, jaki efekt wizualny chcemy uzyskać – mocniejszy lub delikatniejszy.
krok 5
Układanie warstw: biszkopt przekrawamy na 3 blaty – to będą warstwy na tort wielkanocny straciatella – przekładany smakowitym kremem z kawałkami czekolady. Spód biszkoptu nasączamy wodą z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, wkładamy do wysokiego rantu, nakładamy krem, rozsmarowujemy. Czynności powtarzamy. Po przełożeniu dociskamy ciasto. Przed podaniem zdejmujemy rant, wierzch i boki tortu smarujemy kremem straciatella. Tort wielkanocny przed podaniem dekorujemy jajeczkami cukrowymi.