Reklama

tort wg siostry Anastazji

Składniki:

Kokosowy:6 białek
1 szklanka cukru
20 dkg wiórków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
Makowy:1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kawy mielonej
1 łyżeczka proszku
1,5 łyżki mąki zwykłej
1 szklanka sparzonego i zmielonego maku
5 jaj
Orzechowy:4 jaja
4 łyżki cukru
15 dkg orzechów mielonych
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku
Masa:1/2 litra mleka
6 żółtek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1,5 masła
2 łyżki kakao
sok z 1 cytryny

Kroki przygotowania:

Kokos:Ubić białka z cukrem,dodać mąkę z proszkiem,,kokos,lekko wymieszać i upiec.
Mak:ubić białka z cukrem,dodać żółtka,kakao,kawę,mąkę z proszkiem,mak,delikatnie wymieszać i upiec.
Orzech:ubić białka z cukrem,dodać żółtka,mąkę z proszkiem,orzechy lekko wymieszać i upiec.
Masa:Część mleka zagotować z cukrem , w reszcie wymieszać budyń z żółtkami i gotować aż zgęstnieje.Wystudzić i dodawać do utartego masła.Podzielić na pół.Do 1-kakao, do 2- sok z cytryny.
Z każdego biszkoptu wyciąć 3 krążki o różnej wielkości.
Makowy duży krążek-orzechowy średni-kokosowy mały.Masa ciemna na brzegi krążków,jasna na wierzch. Orzechowy duży-kokosowy średni-makowy mały.Masa jasna na brzegi ,ciemna na wierzch.Kokosowy duży-makowy średni-orzechowy mały.Masa ciemna na brzegi ,jasna na wierzch .Oblać polewą i udekorować.
Tort jest za świeży żeby pokazać go w przekroju ale jak tylko pokroję to wstawię dodatkowe zdjęcia...:)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama