Reklama

przepis wielokrotnie sprawdzony zaczerpnięty z kuchni siostry Anastazji

Składniki:

składniki podane w przepisie ze względu na jego złożoność:)

Kroki przygotowania:

Biszkopt kokosowy: 6 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 20 dag kokosu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kokos, lekko wymieszać i upiec w tortownicy.
Biszkopt makowy: 1 szklanka cukru kryształu, 2 łyżki kakao, 2 łyżki kawy naturalnej (zmielonej), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 i 1/2 łyżki maki pszennej, 1 szklanka sparzonego i zmielonego maku, 5 jajek
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, kakao, kawę, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, delikatnie wymieszać i upiec w tortownicy.
Biszkopt orzechowy: 4 jajka, 4 łyżki cukru kryształu, 15 dag zmielonych orzechów, 3 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, lekko wymieszać i upiec.
Masa: pół litra mleka, 6 żółtek, 1 szkl cukru kryształu, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 1 i 1/2 kostki masła, 2 łyżki kakao, sok z 1 cytryny
Część mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka roztrzepać budyń z żółtkami. Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części – do I dodać sok z cytryny, a do II kakao (można też dodać pokruszoną czekoladę deserową).
Składanie tortu
Z każdego biszkoptu wykroić 3 krążki różnej wielkości:
I krążek makowy duży – orzechowy średni – kokosowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.
II krążek orzechowy duży – kokosowy średni – makowy mały. Masa jasna na brzegi, ciemna na wierzch.
III krążek kokosowy duży – makowy średni – orzechowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.
Całość można oblać polewą i dowolnie udekorować. Boki obsypać kokosem lub zmielonymi orzechami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama