
Tort z ciasta filo z musem czekoladowym
- masło: 100 ml
- ciasto filo: 8 szt.
- cukier puder: 40 g
- czekolada deserowa: 100 g
- żółtko: 4 szt.
- cukier: 50 g
- sól: 3 g
- gorzka czekolada: 100 g
- śmietana 36%: 500 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Na spód: piekarnik rozgrzewamy do temp: 180°C. Tortownicę o śr. 23 cm i 5 cm wysokości smarujemy masłem, następnie wyklejamy 2 arkuszami pergaminu ułożonymi na krzyż, pozostawiając 5-cm zapas. Pergamin także smarujemy masłem.
krok 2
Na powierzchni roboczej umieszczamy arkusz ciasta filo, utrzymując pozostałe ciasto przykryte folią spożywczą. Powierzchnię ciasta smarujemy roztopionym masłem, posypujemy niewielką ilością cukru. Składamy wzdłuż długiego boku, aby zamknąć cukier. Smarujemy delikatnie masłem. Wkładamy do przygotowanej formy, stroną z masłem skierowaną w dół, pozostawiając 2 i 1/2 cm zwisające z jednej strony formy zbieramy i lekko zgniatamy ciasto, aby stworzyć marszczoną krawędź. Czynności powtarzamy z pozostałymi arkuszami ciasta i układamy, aby na siebie lekko nachodziły, aż całkowicie wypełnią formę.
krok 3
Pieczemy do zezłocenia, ok. 20 min. Odczekujemy 10 min i wylewamy na spód i boki ciasta stopioną czekoladę deserową. Przechowujemy w lodówce przez 10 min.
krok 4
Na wypełnienie: w misce ustawionej w kąpieli wodnej, żółtka ucieramy z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia. Odczekujemy 10 min.
krok 5
Na wypełnienie: w misce ustawionej w kąpieli wodnej, żółtka ucieramy z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia. Odczekujemy 10 min.
krok 6
Drugą szklankę kremówki ubijamy z cukrem pudrem, aż powstanie miękki szczyt. Wykładamy na ciasto, posypujemy wiórkami czekoladowymi i podajemy od razu
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

