
Tort z galaretek
- galaretka malinowa: 77 g
- galaretka cytrynowa: 77 g
- galaretka jagodowa: 154 g
- galaretka z owoców leśnych: 77 g
- galaretka pomarańczowa: 154 g
- woda: 1450 ml
- serek homogenizowany: 400 g
Sposób przygotowania
krok 1
Galaretki owoce: czerwoną, żółtą i fioletową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody w trzech osobnych miseczkach. W kolejnych dwóch rozpuszczamy osobno 2 niebieskie (jagodowe) i 2 pomarańczowe galaretki – na każde dwie galaretki dajemy 350 ml gorącej wody. Wszystkie dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia (czas podany w przepisie nie uwzględnia czas stygnięcia galaretek).
krok 2
Serek homogenizowany: dodajemy po 200 g do naczyń z zimną, ale jeszcze płynną, niebieską i pomarańczową galaretką. Dokładnie mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.
krok 3
Schładzanie galaretek: na dno okrągłej formy do babki o średnicy przy podstawie ok. 22 cm wylewamy niebieski serek z galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok. 20–30 min. Po tym czasie na stężałą warstwę wylewamy fioletową galaretkę i ponownie odkładamy do lodówki na 20–30 min. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami: z żółtej galaretki, pomarańczowej zmieszanej z serkiem i czerwonej.
krok 4
Tort z galaretek jest gotowy: wstawiamy go do lodówki na ostatnie 30 min. Po tym czasie możemy obrócić formę do góry dnem i wyłożyć deser na paterę do ciasta.

