
Tort gruszkowy
- gruszki: 850 g
- jajka: 6 szt.
- cukier: 230 g
- mąka tortowa: 170 g
- mąka ziemniaczana: 80 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- olej: 20 ml
- woda: 105 ml
- mascarpone: 300 g
- śmietana 36%: 165 g
- masa kajmakowa: 125 g
- cukier puder: 260 g
- masło: 200 g
- mleko: 30 ml
- amaretto: 25 ml
- orzechy włoskie: 65 g
Sposób przygotowania
krok 1
Gruszki do dekoracji: 340 g owoców dokładnie płuczemy i osuszamy. Kroimy je w cienkie plasterki, które równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Posypujemy je 10 g cukru białego i wkładamy je na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.
krok 2
Białka: oddzielamy je od żółtek. Przekładamy do czystej misy i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując, dodajemy partiami 220 g cukru. Kontynuujemy ubijanie, aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
krok 3
Masa na biszkopt: dalej miksując, do białek dodajemy po jednym żółtku. Do osobnej miski przesiewamy 170 g mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej i 4 g proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a następnie łączymy je z 20 ml oleju i 30 ml wody.
krok 4
Pieczenie biszkoptu: podnosimy temperaturę piekarnika do 170°C. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
krok 5
Gruszki do kremu: pozostałe owoce obieramy, dzielimy na ćwiartki, po czym pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Prażymy je na małym ogniu przez 5 minut, żeby nieco zmiękły. Możemy też wykorzystać gruszki w syropie lub z kompotu.
krok 6
Krem śmietanowo-owocowy: 100 g schłodzonej śmietanki z dodatkiem 10 g cukru pudru ubijamy na sztywno. Dalej miksując, dodajemy do niej partiami 150 g serka mascarpone. Gdy krem nabierze odpowiedniej konsystencji, łączymy go z połową pokrojonych wcześniej i uprażonych owoców.
krok 7
Krem kajmakowy: pozostałe 150 g mascarpone miksujemy z dodatkiem 65 g śmietanki i 125 g masy kajmakowej, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
krok 8
Nasączenie tortu: biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. W małym naczyniu łączymy 25 ml likieru amaretto z 75 ml wody. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto przygotowaną mieszanką.
krok 9
Składanie tortu: pierwszy z blatów smarujemy obficie kremem kajmakowym. Na jego wierzchu układamy pozostałe kosteczki gruszek. Owoce przykrywamy kolejnym blatem. Smarujemy go kremem śmietanowo-owocowym. Na jego wierzchu kładziemy ostatni z blatów. Wkładamy tort gruszkowy do lodówki.
krok 10
Krem maślany: masło wyciągamy z lodówki. Gdy nabierze temperatury pokojowej, ucieramy je na jasny puch. Cały czas ubijając, dodajemy do niego partiami 250 g cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i ponownie łączymy składniki.
krok 11
Dekoracja tortu: orzechy siekamy na drobno. Smarujemy kremem maślanym boki oraz wierzch tortu. Przyklejamy do niego podpieczone wcześniej plasterki owoców. Na górnej krawędzi wypieku rozsypujemy kawałki orzechów. Tort z gruszkami podajemy po schłodzeniu.

