Reklama

Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 450 kcal

Składniki:

Biszkopt 3-warstwowy jasny 450 g
2 puszki skondensowanego słodzonego mleka
kostka masła
1/2 l mleka
Budyń o smaku waniliowym 65 g
50 ml brandy
garść orzechów laskowych
filiżanka herbaty
2 łyżki spirytusu lub wódki
2 łyżki konfitury z róży

Kroki przygotowania:

Mleko wstawić w puszkach do garnka, zalać wodą i gotować 2 godziny na małym ogniu.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Zawartość puszek po wystudzeniu przełożyć do miski, dodać budyń, masło, dolać brandy i dobrze utrzeć.
Herbatę, spirytus i konfiturę podgrzać, przestudzić. Ponczem nasączyć biszkopty, przełożyć kremem, lekko docisnąć.
Bok i wierzch tortu posmarować kremem. Ozdobić orzechami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama