smaczny i dobry.
Składniki:
Przepis na biszkopt:
* 6 jajek
* 2 niepełne szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
# MASA WANILIOWA
# 15 dag masła lub margaryny
# 15 dag cukru
# 1/4 litra mleka
# 2 żółtka
# 1 dag mąki ziemniaczanej
# 1 cukier waniliowy
Kroki przygotowania:
Przepis na masę waniliową: Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na pulchną masę. Do masy żółtkowej dolewać po trochu gorące mleko i zagęszczać w rondelku na brzegu płyty. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, połączyć z masą żółtkową.
Do masy można dodać kakao. Wtedy będzie masa kakaowa.
1 porcja masy wystarczy, żeby 1 raz przełożyć biszkopt.
Przełożony biszkopt posypać startą czekoladą. Biszkopt: Utrzeć jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko utrzeć na gładką masę.
Upiec. Można przełożyć kremem waniliowym lub kakaowy.
1 z 1

tort_z_masa_czekoladowa
Tort z masa czekoladową.


