
Tort z owocami leśnymi
Sposób przygotowania
krok 1
Do masła dodajemy mąkę, cukier i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto i wylepiamy nim dno tortownicy o śr. 26 cm. Formujemy brzeg wysokości 3–4 cm. Wstawiamy tortownicę na 1 godz. do lodówki.
krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto przykrywamy krążkiem pergaminu, wsypujemy obciążniki. Pieczemy ciasto 25 min. Zdejmujemy obciążniki i papier. Pozostawiamy ciasto w formie, aż całkowicie wystygnie.
krok 3
20 dag owoców odkładamy, resztę rozcieramy z 5 dag cukru. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie.
krok 4
Jogurt mieszamy z twarogiem i resztą cukru.
krok 5
Ociekającą wodą żelatynę wkładamy do rondelka, lekko ogrzewamy. Gdy się rozpuści wkładamy do niej najpierw łyżkę masy jogurtowej i mieszamy, następnie dodajemy żelatynę do reszty kremu.
krok 6
Dodajemy rozdrobnione owoce i ostrożnie mieszamy, aby krem wyglądał jak marmurek. Krem wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3 godz., aby masa stężała.
krok 7
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietankę ubijamy z cukrem.
krok 8
Tort obkładamy resztą owoców, polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. Podajemy z bitą śmietaną.





