Reklama

Pyszny tort wykonany produktami marki Krasnystaw

Składniki:

ciasto:
12,5 dag schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
25 dag mąki
7,5 dag cukru
jajko
masa:
70 dag mieszanki owocowej mrożonki malin, jagód, truskawek, czarna porzeczka
15 dag cukru
1,5 dag (8 listków) żelatyny
40 dag jogurtu naturalnego
10 dag twarogu
dekoracja:
torebka galaretki transparentnej
150 ml śmietany kremówki
łyżka cukru

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Do masła dodajemy mąkę, cukier i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto i wylepiamy nim dno tortownicy o śr. 26 cm. Formujemy brzeg wysokości 3–4 cm. Wstawiamy tortownicę na 1 godz. do lodówki.

  • krok 2

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto przykrywamy krążkiem pergaminu, wsypujemy obciążniki. Pieczemy ciasto 25 min. Zdejmujemy obciążniki i papier. Pozostawiamy ciasto w formie, aż całkowicie wystygnie.

  • krok 3

    20 dag owoców odkładamy, resztę rozcieramy z 5 dag cukru. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie.

  • krok 4

    Jogurt mieszamy z twarogiem i resztą cukru.

  • krok 5

    Ociekającą wodą żelatynę wkładamy do rondelka, lekko ogrzewamy. Gdy się rozpuści wkładamy do niej najpierw łyżkę masy jogurtowej i mieszamy, następnie dodajemy żelatynę do reszty kremu.

  • krok 6

    Dodajemy rozdrobnione owoce i ostrożnie mieszamy, aby krem wyglądał jak marmurek. Krem wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3 godz., aby masa stężała.

  • krok 7

    Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietankę ubijamy z cukrem.

  • krok 8

    Tort obkładamy resztą owoców, polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. Podajemy z bitą śmietaną.

Porady:

Sery twarogowe z Krasnegostawu idealnie nadają się do potraw – zarówno w roli głównej, jak też jako dodatek. Są bogatym źródłem białka i aminokwasów. Charakteryzują się delikatnym i śmietankowym smakiem oraz gęstą i kremową konsystencją.

Jogurt naturalny ma kremową konsystencję i delikatny smak. Może on być dodatkiem do wielu dań, surówek, zup, sosów czy różnego rodzaju dipów. Jest świetnym dodatkiem do wiosennych sałatek.

Masło jest otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego. Ten tradycyjny wyrób ma właściwości nie tylko odżywcze, ale także lecznicze i kosmetyczne. Masło "Ekstra" z Krasnegostawu wyróżnia specyficzna, aksamitna konsystencja i pełnowartościowy smak. Od wielu lat obecne jest na polskich stołach. Świetnie nadaje się do pieczywa, ciast i innych potraw.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama