
Tort pistacjowy
- jajka: 4 szt.
- mąka pszenna: 90 g
- mąka ziemniaczana: 50 g
- cukier puder: 230 g
- proszek do pieczenia: 3 g
- pasta pistacjowa: 200 g
- mascarpone: 250 g
- śmietana 30%: 250 ml
- maliny: 500 g
- pistacje: 50 g
- limonka: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy pracę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia do oddzielnego naczynia i mieszamy. 200 g cukru pudru rozdzielamy po równo na dwie miski. W jednej ubijamy białka na sztywną pianę, w drugiej żółtka, aż staną się puszyste. Obie masy delikatnie łączymy łopatką, a następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Mieszamy ostrożnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
krok 3
Pieczenie: biszkopt na tort pistacjowy przelewamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po upływie tego czasu robimy test patyczka. Wbijamy go w środek ciasta. Jeśli nic się do niego nie przykleja, to znaczy, że możemy zakończyć pieczenie. Biszkopt wyjmujemy i studzimy.
krok 4
Krem pistacjowy do tortu: 30 g cukru pudru przesypujemy przez sitko, żeby nie miał grudek. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietankę wkładamy do miski. Dodajemy pastę pistacjową. Ubijamy je na wysokich obrotach miksera. Stopniowo wsypujemy cukier puder. Powinniśmy uzyskać jednolity, gęsty krem.
krok 5
Przekładanie tortu: biszkopt przekrajamy wzdłuż na trzy części. Pierwszy blat umieszczamy na paterze lub w foremce i smarujemy warstwą kremu pistacjowego. Układamy na nim świeże maliny i przykrywamy kolejną porcją masy. Te same czynności powtarzamy z kolejnym blatem. Po ułożeniu ostatniej warstwy biszkoptu pokrywamy boki i wierzch tortu kremem pistacjowym.
krok 6
Dekoracja: pistacje siekamy, a limonki sparzamy wrzątkiem i kroimy w ósemki. Ozdabiamy nimi tort.

