
Tortellini z sosem
- tortellini: 250 g
- woda: 1 l
- pomidory truskawkowe: 500 g
- kiełbasa wiejska: 60 g
- szpinak: 100 g
- serek śmietankowy: 25 g
- ser żółty: 20 g
- oliwa z oliwek: 10 ml
- sól: 8 g
- pieprz czarny: g
Sposób przygotowania
krok 1
Sos: obieramy ze skórek pomidory, wykrawamy środek i kroimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa. Kiełbasę pepperoni kroimy w plasterki i dorzucamy do miękkich pomidorów. Dodajemy trochę soli (2g), pieprzu oraz łyżkę serka. Mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy szpinak. Trzymamy jeszcze wszystkie składniki na patelni przez 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
krok 2
Tortellini: w garnku wstawiamy wodę, solimy ją (płaska łyżeczka - 6 g), a gdy się zagotuje, wrzucamy do niej 250 g gotowego tortellini z mięsem. Gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Zwykle jest to około 15 minut. Wyławiamy na talerz.
krok 3
Podanie: ciepłe tortellini polewamy gorącym sosem. Ścieramy na talerz żółty ser np. parmezan. Dekorujemy listkami bazylii.

